Den första delen av boken utspelar sig i El Salvador under det grymma inbördeskriget. Vi får möta huvudpersonen Ana som barn. Hon växer upp med sin mamma, sin kusin Carlitos och moster Juana i en fridfull lite by på landsbygden. Mamman arbetar som sömmerska och livet har sin gilla gång. En dag hör de hur soldaterna närmar sig byn. Anas mamma gömmer Ana i sitt syskåp, kastar några prästdräkter över den och säger åt henne att inte vara alldeles tyst och inte komma ut ur skåpet - vad hon än hör. Ana sitter i skåpet länge, kanske flera dagar. Tillslut kommer prästen, fader Lucas, tillbaka till byn. Han har varit till huvudstaden San Salvador. Han hittar Ana i skåpet, hon är den enda överlevande i byn efter en massaker.
Ana får komma till ett barnhem där hon träffar den amerikanska nunnan Josepha. När soldaterna kommer till barnhemmet också så tar syster Josepha med sig Ana och flyr. Ana får följa med till USA där hon tillbringar flera år på klostret. När hon vill avlägga sitt första tidsbundna löfte och alltså närma sig att själv bli nunna har hon ett samtal med abedissan. Samtalet är överraskande för Ana. Abedissan vill att hon ska upptäcka världen utanför klostermurarna innan hon avger något löfte. Hon ordnar så att Ana får komma till den rika familjen Trellis och arbeta som barnflicka. Hon blir snabbt en viktig byggsten i den bräckliga och dysfunktionella familjen, att lämna dem blir inte så lätt som hon först trodde.
1996 så tillbringade jag sex månader i El Salvador, då var det bara fyra år sedan inbördeskriget i landet hade nått ett slut. Jag mötte och lärde känna människor som varit med om obeskrivbara grymheter. Att läsa om Anas upplevelser var som att åka tillbaka till den tiden. Samartin beskriver med en klarhet och finkänslighet ett barns upplevelse av att få hela sin familj och omgivning utrotad att det går rakt in i hjärtat. Jag kommer inte ifrån känslan att Anas historia är inte är alltigenom påhittad - detta har hänt.
Samartin tar oss genom Anas resa från barndom till vuxenliv, fattigdom till rikedom, nunneliv till ett liv som barnflicka. Hon upptäcker nya saker om sig själv, brottas med sitt förflutna och sina känslor. Såväl sina känslor för barnen som för herr och fru Trellis. Som läsare kommer jag verkligen nära Ana och hon känns som en nära vän. En annan karaktär som jag gillar är syster Josepha som har en viktig roll i Anas liv.
Särskilt mycket tycker jag om Samartins språk. Det är enkelt och poetiskt. Närvarande. Hon får mig att bli en del av berättelsen. Jag kan utan problem skapa mig en bild av karaktärerna och miljön. Detta är helt klart en ny favoritförfattare och jag kan nämna att jag köpte ALLA hennes böcker när jag var på bokmässan i Göteborg! I Salvadoreña har jag också fått en fin signering!
Kanske ska jag också nämna det fina omslaget också! Och alla Samartinböcker var exakt lika fina!
Andra som bloggat om boken är Feelgoodbibliotekarien och Catherines bokblogg
Boken ges ut av Bazar förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus
Kommentarer