header

header

söndag 19 juli 2015

Kvinnan på tåget - Paula Hawkins

Jag ligger rejält efter med att skriva om böcker som jag läst/lyssnat på. Kvinnan på tåget lyssnade jag på som ljudbok för två månader sedan! Jag blev nyfiken på boken efterom den hyllades precis överallt. På bokbloggar, i tidningar, på radio och i TV.

Handlingen:
Rachel är en tragisk figur. Hon bor inneboende sedan två år tillbaka då hennes man lämnade henne för en annan kvinna. Strax efter separationen förlorade hon sitt jobb eftersom hon kommit dit full. Ingen vet att hon är arbetslös. Varje morgon tar hon tåget som om hon ska till jobbet, men det hon egentligen gör är att hon dricker och fördriver tiden tills det är dags att åka hem. Varje dag åker hon förbi ett hus där det bor ett ungt par som hon kallar för Jess och James.  Hon fantiserar om vilka de är, vad de jobbar med och vad de heter. Tänker på dem som det perfekta paret. En dag ser hon något som inte stämmer och dagen efter får hon veta att "Jess" är försvunnen. Hon blir besatt av det hela och börjar agera privatdetektiv.

Till en början tyckte jag att boken var lite seg och något rörig. Rachel är inte den enda berättarrösten och jag kunde inte alltid skilja dem åt. Det berodde förmodligen på att jag lyssnade på boken i stället för att läsa den. Så småningom kom jag in i boken och då blev det riktigt spännande och den hade mig fast.

Hawkins binder samman tre kvinnoöden på ett mycket skickligt sätt och de olika trådarna som till en början var ihoptrasslade nystas sakta upp. Saker och ting är inte som man från början tror. På många sätt är boken en studie över förhållanden med ojämna maktförhållanden. Jag skulle kunna säga så mycket mer men vill inte råka avslöja för mycket.

Rachel som karaktär intresserar mig mycket och är så starkt. Till en början får vi bara bilden av henne som en misslyckad och alkoholiserad kvinna. Hennes liv är ett totalt kaos och när vi möter henne så rämnar den sköra fasad hon försökt hålla uppe totalt. Men så hittar hon en tunn tråd att hålla sig fast i som kanske, kanske kan hala sig upp ur de alkoholdränkta dimmorna med hjälp av den. När jag som läsare får veta om Rachel och hennes bakgrund så ändrar jag också uppfattning om och inställning till henne.

Kvinnan på tåget är definitivt en thriller men den är också en slags psykologisk studie, en väldigt välskriven sådan. Med facit i hand skulle jag nog ha valt att läsa och inte lyssna på den här boken.

Boken ges ut av Massolit Förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokblomma, Hyllan och Vargnatts bokhylla3 kommentarer:

bloggbohemen sa...

Jag lyssnade också på den och gillade uppläsningen. Stundtals tyckte jag boken var rätt seg och den fick ett rätt ljummet betyg av mig, men personskildringen av Rachel är absolut bokens mest intressanta inslag.

Monika sa...

Visst är det intressant hur man någonstans i boken helt ändrar åsikt om Rachel. Det är skickligt gjort.

Linnea sa...

Jag lyssnade också på ljudboksversionen och såhär efteråt hade jag också gärna läst den istället. Hur som helst så tyckte jag att den var bra! Håller med dig om att huvudpersonen är intressant. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...