header

header

måndag 13 juli 2015

Skymningsporten - Jeanette Winterson

På baksidan av boken Skymningsporten kan man läsa följande:

Lancashire 1612. Kung James I sitter vid makten, och han har föresatt sig att rensa kungadömet England från katoliker – och häxor.

På långfredagen samlas tretton personer till ett hemlighetsfullt möte vid foten av Pendle Hill, bland dem finns Alice Nutter, den rikaste kvinnan i trakten. Två kvinnor sitter redan fängslade, anklagade för häxeri. Ett utsvultet och misshandlat barn gömmer sig i skogen, och samtidigt ryktas det att en jesuitpräst och före detta attentatsman ska vara på väg tillbaka till Lancashire från exilen i Frankrike. 

Skymningsporten är en kort och intensiv bok, bara 169 sidor. Jag läste den mer eller mindre i ett svep. Miljön i boken är speciell; det är rått, kallt och mörkt. Människor är fattiga och lever under vidriga förhållanden, särskilt barnen. Det är så synd om barnen och de blir så grymma av förhållandena de växer upp i och av det de utsäts för. Tack och lov så finns det en kärlekshistoria i boken som ger mig som läsare lite känsla av hopp och ljus.

Winterson blandar magi med historia och det tilltalar mig att det in hennes beskrivning av häxprocesserna faktiskt förekommer häxor utan att hon för den delen förminskar det kvinnorförtryck och kvinnohat som häxprocesserna var ett uttryck för.

Skymningsporten tog mig raka vägen in i en annan värld, en värld som kanske inte var särskilt behaglig att befinna sig i men fylld av magi, ondska och godhet. Gillar du sagor för vuxna, magi och skräck så är det här definitivt en bok för dig, men ett tips är att spara den för en mörk och gärna stormig kväll - för effektens skull.

Boken ges ut av Wahlström & Widstrand och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Fiktiviteter, Kulturkollo och Hanneles bokparadis

4 kommentarer:

Anonym sa...

Denna blev jag intresserad av! Verkar intressant.

...med näsan i en bok... sa...

Sara Elvira - Då tycker jag att du ska läsa den:)

♥ Hanneles bokparadis sa...

lite ledsamt att man kan dra paralleller till dagens kvinnovärld.

...med näsan i en bok... sa...

Hannele - verkligen!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...