Fortsätt till huvudinnehåll

Onda flickor - Alex Marwood

1986 dömdes de två elvaåriga flickorna Bel och Jade för mordet på fyraåriga Chloe. Bel och Jade kände bara varandra den enda dagen men är i andras ögon för evigt sammanknippade. Efter att ha avtjänat långa fängelsestraff (historien utspelar sig i England där barn faktiskt kan dömas till fängelse - förfärligt!) så lever de 25 år senare under nya indentiteter, förbjudna att någonsin tala med varandra igen.

Kirsty arbetar som frilansjournalist och åker till en turistort vi kusten för att rapportera om våldsamma attacker och mord på unga kvinnor. Där träffar hon Amber, som arbetar som städerska på stadens stora nöjesfält och som hittade ett av mordoffren. Det tar inte lång tid för de båda kvinnorna att känna igen varandra.

Detta är en otroligt obehaglig och svart deckare. Katastrofkänslan är ständigt närvarande och stegrar sig allteftersom berättelsen förs framåt. Marwood varvar den nutida historien med berättelsen om dagen då Bel och Jade möttes 1986. I ganska korta kapitel får vi som läsare följa flickorna från de att de träffas tills dess att Chloe dör. Det är fasansfullt. Alla barnens utsatthet blottas och de vuxna lyser med sin frånvaro och sitt totala svek mot de barn som de satt till världen. Det är med tårar i ögonen som jag tar del av den här delen av boken. Marwood skriver på ett avskalat sätt som gör att jag fullständigt lever mig in i Chloes värld och trots att jag vet vad som kommer att hända så kan jag inte sluta att hoppas på någon slags räddning.

När de två möts igen så vet de att de inte får ha kontakt med varandra men samtidigt finns det ingen annan i deras närhet som vet vilka de egentligen är. Kirsty har man och två barn som inte har någon aning om hennes bakgrund och Amber har inte heller berättat för sin man. Om deras identiteter skulle avslöjas skulle det leda till nya personliga katastrofer. De borde hålla sig ifrån varandra men dras till varandra och yttre omständigheter bidrar också till att deras liv återigen flätas samman.

Onda flickor är en spännande bladvändare som gjorde att jag fick ont i magen men som också belyser teman som gott och ont, barns totala beroende av vuxenvärlden och ensamhet. Det här är definitivt en av de bästa böckerna jag har läst i år och jag rekommenderar den till alla!

Jag lyssnade på boken som ljudbok med Monika Wilkens som uppläsare. Jag tyckte mycket om hennes läsning.

Onda flickor ges ut Pocketförlaget, ljudboken av Bokförlaget HörOpp. Den kan köpas på Adlibris och Bokus. Jag lyssnade på boken via Storytel.

Andra som bloggat om boken är Bibliotekskatten, Sagan om sagorna, Mysterierna och Pocketblogg

Kommentarer

Ja, den var väl bra! Och väldigt obehaglig.

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t