Fortsätt till huvudinnehåll

Onda flickor - Alex Marwood

1986 dömdes de två elvaåriga flickorna Bel och Jade för mordet på fyraåriga Chloe. Bel och Jade kände bara varandra den enda dagen men är i andras ögon för evigt sammanknippade. Efter att ha avtjänat långa fängelsestraff (historien utspelar sig i England där barn faktiskt kan dömas till fängelse - förfärligt!) så lever de 25 år senare under nya indentiteter, förbjudna att någonsin tala med varandra igen.

Kirsty arbetar som frilansjournalist och åker till en turistort vi kusten för att rapportera om våldsamma attacker och mord på unga kvinnor. Där träffar hon Amber, som arbetar som städerska på stadens stora nöjesfält och som hittade ett av mordoffren. Det tar inte lång tid för de båda kvinnorna att känna igen varandra.

Detta är en otroligt obehaglig och svart deckare. Katastrofkänslan är ständigt närvarande och stegrar sig allteftersom berättelsen förs framåt. Marwood varvar den nutida historien med berättelsen om dagen då Bel och Jade möttes 1986. I ganska korta kapitel får vi som läsare följa flickorna från de att de träffas tills dess att Chloe dör. Det är fasansfullt. Alla barnens utsatthet blottas och de vuxna lyser med sin frånvaro och sitt totala svek mot de barn som de satt till världen. Det är med tårar i ögonen som jag tar del av den här delen av boken. Marwood skriver på ett avskalat sätt som gör att jag fullständigt lever mig in i Chloes värld och trots att jag vet vad som kommer att hända så kan jag inte sluta att hoppas på någon slags räddning.

När de två möts igen så vet de att de inte får ha kontakt med varandra men samtidigt finns det ingen annan i deras närhet som vet vilka de egentligen är. Kirsty har man och två barn som inte har någon aning om hennes bakgrund och Amber har inte heller berättat för sin man. Om deras identiteter skulle avslöjas skulle det leda till nya personliga katastrofer. De borde hålla sig ifrån varandra men dras till varandra och yttre omständigheter bidrar också till att deras liv återigen flätas samman.

Onda flickor är en spännande bladvändare som gjorde att jag fick ont i magen men som också belyser teman som gott och ont, barns totala beroende av vuxenvärlden och ensamhet. Det här är definitivt en av de bästa böckerna jag har läst i år och jag rekommenderar den till alla!

Jag lyssnade på boken som ljudbok med Monika Wilkens som uppläsare. Jag tyckte mycket om hennes läsning.

Onda flickor ges ut Pocketförlaget, ljudboken av Bokförlaget HörOpp. Den kan köpas på Adlibris och Bokus. Jag lyssnade på boken via Storytel.

Andra som bloggat om boken är Bibliotekskatten, Sagan om sagorna, Mysterierna och Pocketblogg

Kommentarer

Ja, den var väl bra! Och väldigt obehaglig.

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag. Handling (förlagets text): Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig. Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning. Mitt omdöme: Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus. Andreas Ek är polis och

Bakom stängda dörrar - B.A. Paris

Jag blev tipsad om den här boken av en kollega. Måste säga att jag äntligen har arbetskamrater som gillar att prata böcker, så himla roligt! Handling (Förlagets text): Känner du Jack och Grace? Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre. Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga. Vissa skulle kalla det för äkta kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga så enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig ut ur huset, inte e