Fortsätt till huvudinnehåll

Spår - Lena Sundström

När jag var på Bokmässan i Göteborg ifjol så lyssnade jag på Lena Sundström när hon berättade om sin bok Spår. Minns att jag blev mycket fascinerad av arbetet hon lagt ner på boken, även ämnet hon behandlar är ju vansinnigt intressant.

December 2001 utvisades två egyptiska medborgare från Sverige under märkliga omständigheter. Utvisningen gick väldigt snabbt, till exempel fick deras juridiska ombud inte kännedom om utvisningsbeslutet förrän efter att utvisningen verkställts - så går det i vanliga fall inte till. Männen togs till Bromma flygplats där maskerade män klippte upp deras kläder, tog på dem blöjor, overaller, huvor och handfängsel innan de barfota fördes ut till planet. Ett plan som senare visade sig vara av amerikanskt ursprung. Tre journalister, som arbetade för Kalla Fakta, började nysta i historien som visade sig ha trådar till Regeringen, CIA-agenter, Italienska åklagare och en mängd försvinnanden världen runt. Rädslan och hysterin efter 11 september attackerna i USA tycktes ha fått den svenska regeringen att agera helt regelvidrigt och okarakteristikt för Sverige.

Boken beskrivs av förlaget som en dokumentär thriller men jag tycker att det är missvisande, för mig är detta en reportagebok och ingenting annat. Antar att det är CIA-agenterna som får stå för "thrillerinslaget" men fokus i den här boken är Svenska regeringens agerande och sedan politikers ovilja att faktiskt stå för de beslut som de fattade. Spår säger någonting viktigt om Sverige idag och vill att läsaren ska få upp ögonen för att vårat land kanske inte är så helylle som vi tror att det är och som jag tror att många identifierar Sverige som.

Den här historien har vi ju fått till oss tidigare genom de reportage som Kalla Fakta gjorde men boken ger ytteligare en dimension genom att vi får följa journalisternas arbete och reaktionerna på reportagen. Den är analytisk och känns väldigt korrekt. Sundström skriver med ett lättfattligt språk så man behöver inte vara statsvetare för att ta den till sig.

Jag lyssnade på boken som ljudbok och vill nog rekommendera att man hellre läser den som vanlig bok. Mats Eklund gör visserligen en mycket bra uppläsning men det är svårt att hänga med ibland. Det är så otroligt många namn som figurerar som gjorde att jag gärna hade velat ha en bok i handen för att kunna bläddra tillbaka ibland för att minnas vem som är vem så att säga.

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus. Jag lyssnade på boken via E2Go

Andra som bloggat om boken är Bokblomma, Alkb och BokmaniaKommentarer

Linnea sa…
Synd att du inte kunde vara med och bokcirkla den! Här finns det ju mycket att diskutera..
Kul att du också lyssnade på den som ljudbok (även om jag också också skulle rekommendera att läsa den istället). 4 av 6 i bokcirkeln valde tydligen ljudboken.. Måste vara nytt rekord! Hehe.
Ja, hade gärna diskuterat den här! Spännande att så många valde ljudbok, en ny trend i antågande?

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag. Handling (förlagets text): Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig. Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning. Mitt omdöme: Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus. Andreas Ek är polis och

Bakom stängda dörrar - B.A. Paris

Jag blev tipsad om den här boken av en kollega. Måste säga att jag äntligen har arbetskamrater som gillar att prata böcker, så himla roligt! Handling (Förlagets text): Känner du Jack och Grace? Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre. Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga. Vissa skulle kalla det för äkta kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga så enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig ut ur huset, inte e