Fortsätt till huvudinnehåll

Fatimas hand - Ildefonso Falcones

Jag läser Fatimas hand, sedan läser jag om Islamiska Staten i tidningen, återgår till Fatimas hand, slår sedan på nyheterna och lyssnar till de fruktansvärda grymheter som pågår i Irak. Boken som utspelar sig i Spanien på 1500-talet och dagens nyheter, ändå samma berättelse. Det skrämmer mig, har världen inte kommit längre än så här?

Fatimas hand är en berättelse på över 900 sidor där mulåsnedrivaren och sedan hästskötaren Hernando står i centrum. I Andalusien pågår ett krig mellan kristna och muslimer, ett krig om makt, pengar och religion. Hernandos mamma är muslim, hans pappa präst, han själv frukten av en våldtäkt. Människor är som människor är mest och därför har han svårt att bli accepterad hos båda folkgrupperna. Ingenstans duger han och överallt tittar man på honom med misstroende ögon. Hernando skolas av de kristna munkarna i hembyn, i hemlighet besöker han faqhin (muslimsk religiös ledare) Ibn Hamid och undervisas i Islam. Mannen som Hernandos mamma har gift sig med är en grym man som tar varje tillfälle i akt att kränka sin styvson och har mycket svårt att tolerera när Hernando gör sig populär hos de ledande muslimerna. När Hernando träffar Fatima och de två blir kära i varandra så blir styvfadern besatt av Fatima och tar henne som andra hustru.

Boken tar sin början år 1568 och slutar år 1612, det händer en hel del däremellan. Falcones låter sin huvudkaraktär ständigt befinna sig i historiens centrum och på så sätt ger han läsaren en grundlig kurs i spansk 1500-tals historia. Boken gör mig tidvis snurrig i huvudet, den innehåller en mängd karaktärer som vandrar fram och tillbaka mellan olika byar och landområden. De intrigerar och slåss. Ibland har muslimerna makten, ibland de kristna. Oavsett vem som har makten utövas sådana grymheter att det vänder sig i magen på mig. Falcones har inga skygglappar på sig och tvingar läsaren att titta på när kvinnor och barn våldtas och lemlästas, män som dödas och skadas i krig, tortyr och förföljelse.

Längden på boken gör att den innehåller det mesta i form av familjehistoria, relationsdramatik, romantik, äventyr men också att den bitvis blir tråkig och långrandig. Hade det inte varit för att de första 150 sidorna fullkomligt trollband mig hade jag aldrig orkat mig igenom den, för där ett tag så gick det väldigt segt. Turligt nog så blir det bättre mot slutet och boken började intressera mig igen.

Jag kan inte heller låta bli att imponeras av Falcones historiska kunskaper och av hans förmåga att så ingående beskriva en (fiktiv) mans liv.

Är du intresserad av historia så är detta en bok för dig, om inte ska du nog välja något annat.

Fatimas hand ges ut av Albert Bonniers förlag och kan köpas på Adlibris. Jag läste den i pocketversion men den verkar vara utsåld.

Andra som bloggat om boken är Böcker etc och Bokboxen

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag. Handling (förlagets text): Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig. Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning. Mitt omdöme: Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus. Andreas Ek är polis och

Bakom stängda dörrar - B.A. Paris

Jag blev tipsad om den här boken av en kollega. Måste säga att jag äntligen har arbetskamrater som gillar att prata böcker, så himla roligt! Handling (Förlagets text): Känner du Jack och Grace? Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre. Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga. Vissa skulle kalla det för äkta kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga så enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig ut ur huset, inte e