Fortsätt till huvudinnehåll

Fatimas hand - Ildefonso Falcones

Jag läser Fatimas hand, sedan läser jag om Islamiska Staten i tidningen, återgår till Fatimas hand, slår sedan på nyheterna och lyssnar till de fruktansvärda grymheter som pågår i Irak. Boken som utspelar sig i Spanien på 1500-talet och dagens nyheter, ändå samma berättelse. Det skrämmer mig, har världen inte kommit längre än så här?

Fatimas hand är en berättelse på över 900 sidor där mulåsnedrivaren och sedan hästskötaren Hernando står i centrum. I Andalusien pågår ett krig mellan kristna och muslimer, ett krig om makt, pengar och religion. Hernandos mamma är muslim, hans pappa präst, han själv frukten av en våldtäkt. Människor är som människor är mest och därför har han svårt att bli accepterad hos båda folkgrupperna. Ingenstans duger han och överallt tittar man på honom med misstroende ögon. Hernando skolas av de kristna munkarna i hembyn, i hemlighet besöker han faqhin (muslimsk religiös ledare) Ibn Hamid och undervisas i Islam. Mannen som Hernandos mamma har gift sig med är en grym man som tar varje tillfälle i akt att kränka sin styvson och har mycket svårt att tolerera när Hernando gör sig populär hos de ledande muslimerna. När Hernando träffar Fatima och de två blir kära i varandra så blir styvfadern besatt av Fatima och tar henne som andra hustru.

Boken tar sin början år 1568 och slutar år 1612, det händer en hel del däremellan. Falcones låter sin huvudkaraktär ständigt befinna sig i historiens centrum och på så sätt ger han läsaren en grundlig kurs i spansk 1500-tals historia. Boken gör mig tidvis snurrig i huvudet, den innehåller en mängd karaktärer som vandrar fram och tillbaka mellan olika byar och landområden. De intrigerar och slåss. Ibland har muslimerna makten, ibland de kristna. Oavsett vem som har makten utövas sådana grymheter att det vänder sig i magen på mig. Falcones har inga skygglappar på sig och tvingar läsaren att titta på när kvinnor och barn våldtas och lemlästas, män som dödas och skadas i krig, tortyr och förföljelse.

Längden på boken gör att den innehåller det mesta i form av familjehistoria, relationsdramatik, romantik, äventyr men också att den bitvis blir tråkig och långrandig. Hade det inte varit för att de första 150 sidorna fullkomligt trollband mig hade jag aldrig orkat mig igenom den, för där ett tag så gick det väldigt segt. Turligt nog så blir det bättre mot slutet och boken började intressera mig igen.

Jag kan inte heller låta bli att imponeras av Falcones historiska kunskaper och av hans förmåga att så ingående beskriva en (fiktiv) mans liv.

Är du intresserad av historia så är detta en bok för dig, om inte ska du nog välja något annat.

Fatimas hand ges ut av Albert Bonniers förlag och kan köpas på Adlibris. Jag läste den i pocketversion men den verkar vara utsåld.

Andra som bloggat om boken är Böcker etc och Bokboxen

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...