header

header

torsdag 23 april 2015

Skuggsida - Belinda Bauer

Det här är den tredje boken av Belinda Bauer som jag läser/lyssnar på. Har tidigare läst Mörk jord  och lyssnat på Livets och dödens villkor, klicka på länkarna så kan ni läsa vad jag har skrivit om dem. Skuggsida är den andra boken i serien om polisen Jonas Holly, den första är Mörk jord men där skymtar han bara fram mot slutet av boken.

Holly är en rätt ung polis men utan större ambitioner. Han arbetar som polis i den lilla byn Shipcott och lever en lugn tillvaro tillsammans med sin fru som är sjuk i MS. När en äldre kvinna hittas mördad i sitt hem blir han minst sagt chockad och lätt illamående (något som han hånas för i stort sett i resten av boken). Det är inte länge han får vara ansvarig för mordutredningen, ganska snabbt tas den över av en utomstående (och odräglig) kriminalinspektör som har med sig sitt eget team. Holly blir mycket dåligt behandlad och självförtroendet är inte direkt i topp. Dessutom börjar han få anonyma meddelanden som kritiserar hans insats som byns polis. När ytterligare en person blir mördad eskalerar det mesta och Holly bestämmer sig för att strunta i kriminalinspektören och startar i hemlighet sin egen utredning.

Det var flera veckor sedan jag lyssnade på den här boken och i ärlighetens namn så minns jag inte så mycket av den - vilket knappast kan ses som ett gott tecken. Jag var ju stormförtjust i de två andra böckerna, men den här höll inte alls samma klass. Den var krånglig och förutsägbar på en och samma gång. När jag tänker tillbaka på den med vetskapen om att det är bok nummer två i en bokserie som namnges som Jonas Holly-serien så tänker jag att syftet med boken kanske framför allt är att ge mig kännedom om Holly. För jag får veta rätt mycket om hans personlighet och bakgrund som gagnar min läsning av tredje boken. Vet inte om det är så men...

Skillnaden gentemot de andra två böckerna är särskilt att själva berättelsen inte intresserar mig särskilt mycket. Det blir inte heller lika spännande i den här boken (även om potentialen finns där. Bauer gör det bara inte spännande). Jag minns hur jag höll andan av spänning när jag lyssnade på Livets och dödens villkor och hur jag läste delar av Mörk jord i speedfart. Miljöerna är fortfarande lika fascinerande och väl beskrivna, delvis karaktärerna också. Det är något med kriminalinspektören (kommer inte ens ihåg hans namn) som skaver, utvecklingen av den karaktären är inte trovärdig och för dramatisk för berättelsen.

Jag skulle vilja beskriva det här som en ok bok. Finns många andra böcker i samma genre som är betydligt bättre. Jag hoppas att det är en tillfällig svacka och kommer så klart att lyssna på bok nr 3 i serien - Ni älskar dem inte

Boken ges ut av Modernista och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Blandad konfekt, Den läsande kaninen och PocketBlogg

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...