Fortsätt till huvudinnehåll

Lögnernas träd - Frances Hardinge

Var får ni era boktips från? Hur väljer ni vad ni ska läsa? Jag läser om böcker lite här och var men mest påverkad blir jag av andra bokbloggare och via sociala medier. Den här boken fick jag däremot tips om via ett nyhetsbrev från Storytel och det var något med beskrivningen av boken som gjorde mig nyfiken. Det var också längesedan jag läste en ungdomsbok (den här riktar sig till åldern 12 -15 år) så jag var lite sugen på det. Ibland är det också befriande att läsa en bok som man inte hört något om tidigare och av en författare som man inte känner till sedan förut - man har varken förväntningar eller krav på boken.


Lögnernas träd handlar om 15-åriga Faith och utspelar sig i England på 1800-talet. Hennes familj består av pappan som är professor, mamman, hennes lillebror samt en morbror. Boken börjar på ett fartyg. Faith och familjen, har tagit sitt pick och pack och flyttar från London ut till en ö utanför Englands kust. Den officiella orsaken är att pappan ska delta i en utgrävning men Faith anar att det ligger annat bakom det drastiska beslutet. Pappan har ju många gånger tidigare åkt på utgrävningar och långa resor i vetenskapens namn utan att ta med sig familjen, dessutom överhör hon flyktiga samtal och förstår att pappans rykte av någon anledning blivit svärtat.


Resan är omtumlande och när de väl kommer fram till ön hamnar de mitt i ett oväder. Pappan tycks bry sig mer om sina saker, och alldeles särskilt en stor låda, än om familjen. Väl framme i sitt nya hem beter sig pappan märkligare och märkligare, och blir närmast paranoid. Han gör sig ovän med lokalbefolkningen och är stingslig gentemot familjen. Så en dag så hittas han död. Självmord hävdar flera men Fatih är övertygad om att pappan blivit mördad.


Boken handlar också om flickors förutsättningar i 1800-talets England. Hon är intelligent och vetgirig, brinner för vetenskapen och törstar efter kunskap. Sedan hon varit liten har hon fått tillgång till pappans bibliotek och ibland fått följa med honom på utgrävningar. I och med att hon kommit i puberteten så passar sig det allt mindre. En flicka är inte ämnad för vetenskap, hon ska gifta sig och ta hand om barn och hushåll. På ön får hon mer en roll som guvernant och barn flicka till sin lillebror än dotter i familjen. Modern håller henne hårt och vill inte riskera hennes rykte, hennes heder.


Den här boken innehåller så mycket som jag tycker om i en god berättelse. Den innehåller hemligheter, mystik, vetenskap, en vindpinad ö, en mordgåta, fossiler och mycket mer. Hardinge bygger i jämn takt och med säker ton berättelsen med fler och fler byggstenar. Det är nagelbitarspännande att följa Faith i hennes sökande efter sanningen och jakt på rättvisa. Hardinge är dessutom bra både på miljöbeskrivningar och karaktärer. Karaktärerna som till en början kan kännas karaktäristiska blir allt eftersom historien utvecklas mer dynamiska och komplexa. Jag tycker särskilt mycket om när Frances får en slags aha-upplevelse om sin mamma och om mammans situation som kvinna. När hon inser att även mamman är fast i vad som anses som lämpligt och hur utlämnad och beroende av andra hon är som änka.


Det här är den bästa boken jag har läst hittills i år och jag riktigt längtar tills min son är gammal nog för den!


Lögnernas träd ges ut av B Wahlströms och kan köpas på Adlibris och Bokus

Kommentarer

Bokstund sa…
Den verkar spännande! Själv får jag mycket boktips via skolan. Läser litteraturvetenskap och har många litteraturintresserade kompisar som gärna delar med sig. Annars får jag även mycket bra tips via bloggar.
Kan tänka mig att du får många bra tips i en sådan skolmiljö!

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t