Fortsätt till huvudinnehåll

The Postscript Murders - Elly Griffiths

Jag har läst den här boken på engelska men den finns utgiven på svenska och heter då Mordkonsulten. Det är bok nummer två om polisinspektör Harbinder Kaur. Den första boken i serien, Främlingen, har jag skrivit om här. Jag trodde då att den skulle vara en helt fristående bok och blev mycket glad när jag upptäckte The Postscript Murders.

Handling (förlagets text):

PS: thanks for the murders.

The death of a ninety-year-old woman with a heart condition should absolutely not be suspicious. DS Harbinder Kaur certainly sees nothing to concern in her carer Natalka's account of Peggy Smith's death. But when Natalka reveals that Peggy lied about her heart condition and that she had been sure someone was following her...And that Peggy Smith had been a 'murder consultant' who plotted deaths for authors, and knew more about murder than anyone has any right to...And when clearing out Peggy's flat ends in Natalka being held at gunpoint by a masked figure...Well then DS Harbinder Kaur thinks that maybe there is no such thing as an unsuspicious death after all.

From the sleepy seaside town of Shoreham, to the granite streets of Edinburgh ant the shores of Lake Baikal, The Postscript Murders is a literary mystery for fans of Anthony Horowitz, Agatha Christie and anyone who's ever wondered just how authors think up such realistic crimes...

PS: Trust no one.

Mitt omdöme:

Det här med att skriva en bok som utspelar sig i litterära miljöer är inget annat än ett genidrag om man vill locka till sig boknördar. Jag har hittills gillat ALLT som Elly Griffiths har skrivit - och då har jag ändå läst 14 av hennes böcker - och detta är inget undantag!

Boken inleds med att Peggy Smith lever och mår bra. Hon sitter vid fönstret i sin lägenhet och iakttar två män i 30-årsåldern som tycks spana efter någon, kanske henne? Peggy sitter ofta vid fönstret med en kikare och noterar vilka personer som passerar förbi. De här två männen passar inte in. Strax efter hittas hon död av sitt hembiträde Natalka som ganska snart anar oråd och kontaktar polisen. Hon får träffa polisinspektör Harbinder Kaur som inte avfärdar henne direkt även om hon är något skeptisk.

Bland Peggys tillhörigheter hittas dels ett visitkort där hon har titeln mordkonsult - vad kan det betyda? Hon har en mängd kriminalböcker och det visar sig att hon nämns i bland flera författares "Tack" på sista sidan. Någon skriver "Thank you for the murders". Bland annat så nämns hon i alla böcker av den kände kriminalförfattaren Dex Challoner.

Natalka, som ursprungligen kommer från Ukraina kom till England strax före Ryssland annekterade Krimhalvön. Hennes bror är försvunnen sedan de efterföljande striderna och Natalka har inte varit tillbaka för att hälsa på sin mamma sedan dess. Det visar sig att hon har ett mystiskt förflutet i hemlandet som hon är orolig är på väg att hinna i kapp henne. Natalka är en bedårande karaktär, vild och snäll på samma gång. På ett osentimentalt sätt så bryr hon sig om sina vårdtagare.

Det är inte bara med inspektör Kaur hon tar upp sina misstankar om att Peggy inte dött en naturlig död. Hon lyfter det även med kaféägaren och den före detta munken Benedict och 80-årige Edward som bor/bodde granne med Peggy och var en av hennes närmaste vänner. Benedict är i sig en gåta. Till sina föräldrars förtret så valde han att studera till präst och sedan bli munk. När andra tonåringar smög ut för att festa så smög han till kvällsmässan. Han trivdes som munk men längtade samtidigt efter att skaffa familj så han hoppade av (eller vad säger man?) och startade ett enkelt litet kafé i Shoreham två år innan vi får lära känna honom.. Inte hade han förstått att det skulle vara så svårt att hitta någon att bilda familj med...

Edward är en stilig äldre herre som tycker att livet kommer att bli trist nu när Peggy är borta. Han arbetade tidigare som producent för BBC och lever nu ett stillsamt pensionärsliv.

De tre udda vännerna engagerar sig väldigt i Peggys öde och när ytterligare ett mord inträffar får de vatten på sin kvarn och beger sig ut på en roadtrip till Edinburgh för at följa vissa ledtrådar.

Det här är en helt underbar bok med ett smart mysterium och helt underbara karaktärer som jag vill umgås med typ jämt. Griffiths är duktig på just det, att skapa karaktärer som är udda men ändå känns som vanliga, existerande människor. de blir verkliga för mig och jag skulle gärna vara med i deras gäng. Vi får också lära känna Kaur närmare, stötte ju först på henne i Främlingen, vilket var trevligt.

Jag rekommenderar verkligen den här boken som på engelska ges ut av Quercus Books och kan köpas här och här.

På svenska ges den ut av Modernista och kan köpas här och här.

Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna och Kapprakt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...