header

header

måndag 4 maj 2015

A Study in Scarlet - Sir Arthur Conan Doyle

För snart tre år sedan köpte jag The Complete Stories of Sherlock Holmes, utgåvan innehåller "orginal"illustrationer från Strand Magazine. Det var en tidsskrift som utkom en gång i månaden och främst innehöll skönlitterära bidrag. Sir Arthur Conan Doyles böcker gavs ut som följetång i tidsskriften. Mer om detta lär jag få veta när jag så småningom läser Mattias Boströms Från Holmes till Sherlock som står och väntar i bokhyllan.

I A Study in Scarlet så får vi träffa Sherlock Holmes och Dr Watson för första gången. De lär också känna varandra och blir kombos på 221B Baker Street. Watson är nyligt hemkommen från Afghanistan där han skadat sig under sin tjänstgöring. Han lever ett tråkigt och rätt ensamt liv fram till han träffar Holmes. Holmes å sin sida är helt upptagen av sin banbrytande forskning inom kriminalteknologin. Han är extrem kunnig inom vissa områden, som är intressanta för honom och i hans yrke och helt ointresserad av andra saker. Till exempel är han totalt obrydd huruvida jorden snurrar runt solen eller tvärtom - det har ju ingen som helst konkret betydelse för honom!

En dag blir Holmes uppsökt av kommissarie Lestrad som fått ett märkligt fall på halsen. En död man har hittats  ett övergivet hus. Den döde har ett ansikte som förvridet av skräck. Det finns en hel del blod i huset och någon har doppat sitt finger i blodet och skrivit på väggen, men den döde mannen har inget sår på kroppen. Märkligt. Holmes tar sig så klart an fallet och Watson hakar på som hans medhjälpare.

Berättelsen tar oss från England till Utah och nybyggarnas land. Spännande värre!

Det är något alldeles särskilt att kunna läsa klassiker på orginalspråk och faktiskt fascinerande att det går så bra att läsa en engelsk text som är skriven på 1800-talet. Boken kom ut 1887. Till just A Study in Scarlet (En studie i rött på svenska) finns det inga illustrationer i min utgåva- ser framemot dem i kommande böcker!

Boken har såklart getts ut av en massa bokförlag och kan köpas och lånas lite varstans!

Andra som bloggat om boken är Pocketblogg och Bedårande BöckerInga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...