header

header

söndag 24 maj 2015

The Sign of the Four - Sir Arthur Conan Doyle

I sakta mak läser jag mig igenom alla Arthur Conan Doyes böcker om Sherlock Holmes. Den andra boken om Holmes och Doctor Watson heter The Sign of the Four och utspelar sig 1888. När jag läser den slår det mig hur enormt rasistisk och ignorant man var på den tiden (ja, vissa är det visst än idag...). Hur vi i väst på riktigt såg människor från vissa delar av världen som några slags outvecklade halvmänniskor. Som modern läsare får man ha med sig det och i stället för att uppröras kanske tänka att romanen ger en bild av hur människor tänkte på den tiden och glädjas över att det faktiskt har förändrats en hel del.

Boken börjar med att beskriva hur Holmes har ett på- och ett avläge. När han inte jobbar med ett fall eller undersöker något som intresserar honom så ligger han mest och sover och knarkar. Watson oroar sig såklart över detta. När  Holmes däremot får ett fall på halsen så är han överdrivet energisk och tycks knappt sova någonting. En dag får de besök av en ung kvinna vid namn Mary Morstan som har två olösta gåtor. Dels försvinnandet av hennes far, Kapten Arthur Morstan, tio år tidigare. Han hade nyligt kommit hem från Indien där han tjänstgjort i många år. Mary hann aldrig återförenas med honom. När hon kom fram till hotellet som han bodde på i London var han försvunnen och återfanns aldrig. Den andra gåtan hon hade var att hon sedan 1882 fått en pärla sänd till sig varje år av en okänd välgörare. När den sista pärla kom så följde det med ett brev som bad henne befinna sig på en viss plats vid en viss tid. Samma datum som den dag hon söker upp Holmes på.

Holmes tar sig, med Watsons hjälp, an fallet som visar sig vara mycket större och mer komplicerat än vad de först trodde. Mot slutet blir det dessutom lite action med snabba båtar längs Themsen...

Finast av allt i boken tycker jag är att Watson blir kär i Mary Morton. Han är en sådan himla gentleman och omtänksam på alla sätt och vis, en fin kille helt enkelt. Jag undrar om vi kommer att få läsa mer om Mary Morton och Watson i kommande böcker?

Boken har getts ut av ett flertal bibliotek och i otaliga utgåvor, finns att köpas och lånas lite varstans!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...