Fortsätt till huvudinnehåll

Min mormor hälsar och säger förlåt - Fredrik Backman

Jag börjar det här inlägget med att konstatera att Min mormor hälsar och säger förlåt är en helt fantastisk bok! Jag håller också med om texten på baksidan som konstaterar: "En normal roman om annorlunda människor. Eller möjligen tvärtom"

Precis som i En man som heter Ove så är grundtemat i boken sorg. I den här boken så är det sjuåriga Elsa som sörjer sin galna mormor. Ja, det finns en del andra männsikor som sörjer också... Jag låter baksidetexten beskriva handlingen:

Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det. 
Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.

Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, "Miamas", och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende. 

Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor.

Den här boken är skriven med så mycket medkänsla och värme att den går rakt in i hjärtat på mig. Den är också klurig och har ett finurligt språk. Det var länge sedan en bok fick mig till så många olika känslor. Jag ömsom snyftade, skrattade, fnissade och förundrades. Backman låter Elsas mormor att hämningslöst ställa sig på barnets sida. Det är sällan man ser det, varken i verkliga livet eller i böcker. Det finns en del karaktärer i Stephen King-böcker som jag kan komma att tänka på men annars är det glest mellan dem. Elsas mormor har byggt upp en hel värld för att skydda och trösta Elsa. Hon har lärt Elsa ett hemligt språk så att de kan prata ostört med varandra och när hon dör så ger hon Elsa världens äventyr.

Till en början så känns alla karaktärer lite som seriefigurer, de känns inte verkliga och trovärdiga helt enkelt. Det förändras eftersom jag läser (lyssnar). Visst är karaktärerna skruvade men sakta och säkert så träder en annan bild fram och som läsare förstår jag hur det är ställt. Och själva berättelsen är dråplig samtidigt som den går i moll, humoristisk samtidigt som den får hjärtat att snörpas åt av ledsenhet.Framförallt är den varm och kärleksfull.

Jag lyssnade på boken som ljudbok med Anna Maria Käll som uppläsare. Hon är en av mina favoriter och gör som vanligt ett superbra jobb.

Jag rekommenderar den här boken till alla. Läs den!

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är I Elinas hylla, Bokföring enligt Monika och Västmanländskans bokblogg

Kommentarer

Linnea sa…
Jag tycker också jättemycket om den här! Tycker faktiskt bättre om den än boken om Ove. Riktigt fin och rolig och varm bok. :)
Tycker nog också om denna snäppet mer än "Ove"

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...