Fortsätt till huvudinnehåll

Den mörkaste hemligheten - Alex Marwood

Alex Marwood är en av mina favoriter. Hon kan verkligen konsten att skriva spännande böcker och hon skriver bra! Varför det tog sådan tid innan jag läste den här boken har jag inte någon bra förklaring till, men nu är det i alla fall gjort.

Handling (Förlagets text):
När den treåriga flickan Coco - tvilling till den identiska systern Ruby - försvinner under sin pappas femtioårsfest, väcker fallet en enorm uppståndelse i medierna. Flickans föräldrar är rika och har stort inflytande, liksom de vänner vars sommarhus vid havet festen hölls i.

Vad var det egentligen som hände den där ödesdigra kvällen?

Handlingen sträcker sig över två helger. Den första är den då Coco försvinner. Den andra den då de mörkaste av hemligheter till sist ska komma att avslöjas...

Mitt omdöme:
Ruby kommer knappt ihåg Coco men berättelsen om systern har funnits med henne hela livet. En liten person, som såg ut precis som henne och som helt plötsligt bara var borta. 

När pappan dör, flera år senare, så återsamlas familjen och de gamla vännerna för begravningen. Det förflutna börjar komma ikapp och bitar av vad som hände den där kvällen börjar bubbla upp. 

Boken berättas ur familjens perspektiv och med små byggklossar som läggs på varandra så sätts helheten långsamt ihop. Ruby känner att det finns saker som hon inte vet, som inte har berättats för henne och för att bli fri sin historia så måste hon få veta sanningen. För ingen kan väl bara försvinna? Och var hon själv med om någonting, såg hon någonting hända?

Ruby är uppvuxen med sin mamma. Föräldrarna skiljde sig efter händelsen och pappan gifte om sig med en betydligt yngre förmåga från umgängeskretsen. Pappan fortsätter att leva ett liv i lyx och engagerar sig inte särskilt i Ruby som bor med sin mamma på en gård ute på landsbygden. 

Det här är en psykologisk spänningsroman om en smärtsam händelse som Marwood trovärdigt målar upp. Karaktärerna kryper in under huden på mig som läsare och vissa av dem är inte särskilt behagliga att ha så pass nära.

Har ni inte läst Marwood ännu så gör det! Alla hennes böcker är fristående och ganska olika varandra. Det de har gemensamt är mörkret och den krypande psykologiska spänningen.

Boken ges ut av Modernista och kan köpas på Adlibris och Bokus.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Julklappsboken: Selma Lagerlöf berättar ett barndomsminne - Selma Lagerlöf

I oktober så läste vi Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf i bokcirkeln. När vi pratade om boken så började vi fundera på om det fanns någon inspelning av hennes röst någonstans, vi ville så gärna höra hur hon lät. Vi sökte och hittade en inspelning av julnovellen Julklappsboken och lyssnade på den tillsammans på träffen nu i november. För det första - så himla mysigt att lyssna i grupp samtidigt som man fikar gott. Det rekommenderas starkt! I novellen så berättar Selma ett minne från julafton när hon var tio år. Jag blev inte besviken på hennes röst och berättarkonsten har hon även muntligt, inte bara skriftligt. Jag riktigt kände att jag var med där på Mårbacka när klapparna skulle delas ut och delade barnet Selmas stora förväntan - skulle hon få det hon mest av allt önskade sig? Detta är mer än bara ett barndomsminne. Det är också en kärleksförklaring till läsning och böcker. Så mitt heta tips är köp/ låna/streama  isnpelningen och lyssna. Gärna tillsammans med någon so

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon