header

header

tisdag 9 augusti 2016

House of Leaves - Mark Z. Danielewski

House of Leaves är en av de mest fantastiska, udda och otäckaste böcker som jag någonsin har läst. Tack kusin Lotta för tipset!

Hur ska jag förklara handlingen i boken...det är en slags lager på lager historia och i centrum står ett hus som är större på insidan än på utsidan och som lever sitt eget liv. Det är en bok som handlar om en annan bok som handlar om en film. Den börjar med att (en av) huvudpersonen (erna), Johnny Truant får ett samtal från sin kompis Ludo. Ludo har hittat sin granne död och vill att Johnny ska komma och se kroppen. Grannen, Zampano, tycks ha dött en märklig död och det finns mystiska klösmärken på golvet runt kroppen. I lägenheten hittar de en hög osorterade papper som den blinde mannen tycks ha skrivit på allt från kvitton till vanliga papper. Johnny blir nyfiken och tar hand om alla papper och börjar läsa. Vi som läsare av House of Leaves får också läsa boken tillsammans med kommentarer från Johnny och uppdateringar om vad som händer med honom och i hans liv när han läser den... Zampanos bok handlar en film som han har sett. Filmen, The Navidson Record,  är en dokumentärfilm av den välkände fotografen Will Navidson och handlar om när han och hans familj flyttar ut på landet till ett mycket märkligt hus. Helt plötsligt dyker där upp en liten skrubb som inte funnits tidigare och när Navidson börjar mäta huset på insidan och sedan på utsidan, och måtten inte stämmer, så börjar hans besatthet av att ta reda på husets hemlighet.

Bokens ovanliga format där vissa sidor är överfyllda med liten text och avancerade fotnoter, andra där testen är upp och ner, sidor med enstaka ord, bilder och så vidare ger historien ytterligare en dimension och bidrar till den otäcka och klaustrofobiska känslan när man läser.

Det är helt klart en bok som kräver sin koncentrerade läsare. Det är ingen bok man snabbläser och jag har en känsla av att man antingen älskar den (som jag) eller inte alls orkar med den.

Boken ges ut av Pantheon och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Vargnatt och Abibiofobi

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...