header

header

tisdag 11 december 2018

Julskräck med Johan Ring

Ni kanske tänker på julen som mysig och glad..?

Det gör jag också. Julmusiken skvalar medan det bakas och pyntas (nåja, kanske inte varje dag men ni fattar). Men vad är väl en jul utan lite julskräck? Och jag börjar ana en ny jultradition in the making, nämligen att jag får en hittills outgiven julnovell skickad till mig av en av mina favoritskräckförfattare Johan Ring. Jag hoppas det är en tradition som får fäste :)

För några år sedan så skrev jag ett inlägg på Twitter som slutade med att Johan Ring plockade fram en julnovell från skrivbordslådan och skickade till mig. Här hittar ni inlägget och här hittar ni novellen Rent-a-claus som numera är utgiven.

Årets novell från Ring heter Midnattsmässa och kommer att ges ut av några sydsvenska morgontidningar så här i juletid. Erika och hennes dotter Maja är på väg hem till Erikas föräldrar för att fira jul. Förmodligen den sista i föräldrahemmet eftersom pappan blivit dement. Erikas ordningssamme bror David och hans familj kommer också att vara där. Trots snöoväder kommer de fram till det avlägset belägna huset och julen blir långt ifrån vad Erika hade väntat sig.

Mitt heta tips är att ni verkligen försöker få tag på den här novellen för att få lite julrys för det här är bra!

Det jag gillar så mycket med Rings berättelser är att han tar vardagliga situationer och snabbt twistar dem till något helt annat än vardagligt. I en novell har man inte så många ord på sig för att fånga sin läsare, att förmedla sina karaktärer, ändå är det så att jag i stort sett direkt fastnar för Erika. Hon skulle kunna vara jag eller någon av mina vänner. Med få meningar förstår jag vad som försiggår i hennes liv och hur hennes relation med familjen ser ut. Att få mig som läsare att uppleva att miljön och situtionen är normal gör att jag är mer benägen att "tro på" det som händer när författaren sedan skruvar till händelseförloppet. Och naturligtvis så blir det otäckt och utan att avslöja för mycket kan jag utlova en del blod...

Om jag får önska något så här i juletid så är det att Ring bygger ut berättelsen och gör den lite längre eller möjligen gör en del 2...


3 kommentarer:

Lena sa...

Låter härligt med lite julskräck.

Lotta Lundh sa...

Hoppas du vill läsa min deckare Familjen som ges ut av Lind&Co också! Det är den första delen i en serie om kriminalare Erik Ljung i Värmländska Sunne. Ljudboken kommer 21 januari, med uppläsare Reine Brynolfsson!

Hanneles bokparadis sa...

den schwitsiska tomten har ris till dumma barn....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...