Fortsätt till huvudinnehåll

La Peregrina - Cecilia Samartín

Trots att jag inte direkt blev överväldigad av Señor Peregrino så var jag ju nyfiken på hur historien skulle fortgå, vad som skulle hända.


La Peregrina tar vid där Señor Peregrino slutade men räknas som en fristående bok. Señor Peregrino lyckades ju tillslut lämna det psykiatriska sjukhus där han legat inlagd hur många år som helst och levt i total avskildhet uppslukad av minnen av Rosa, kvinnan som han i sin ungdom mötte på pilgrimsleden Santiago de Compostela. Sjukhuset som drevs av hans ondskefulla hustru som inte bara stal honom från Rosa genom lögner och manipulation utan också spärrade in honom på sjukhuset.


Jamilet vårdar fortfarande Señor Peregrino men nu i hans hem, avlönad av honom. Han gör henne dessutom till sin arvinge. Jamilet kan inte släppa historien om Rosa och känner ett oförklarligt, nästan magiskt, band till henne. Hon gräver sig djupare ner i historien och när hon upptäcker att de är födda med samma slags födelsemärke så satsar hon allt för att få veta vad som hände med Rosa. Sökandet leder henne både tillbaka till Mexico och till Spanien.


I den här boken får vi lära känna Rosa mer och får veta allt om hennes uppväxt i en liten by i de spanska bergen, hur hon blev utstött och tillslut rymde med en grupp romer som hon sedan kom att leva tillsammans med i många år - ända tills hon träffade Señor Peregrino på pilgrimsleden.


Samma romantiska skimmer lägger sig som en våt filt över den här boken som över den förra. Möjligtvis lite våtare och lite tyngre den här gången. Det stör mig otroligt mycket i läsningen, särskilt under första halvan av boken. Och romantiseringen av romernas (kallade zigenare i boken) liv gör mig faktiskt illamående tidvis. Den är så förenklad och schabloniserad som det bara går.


Boken kommer igång ungefär halvvägs och jag får erkänna att jag sträckläste slutet. Samartín är duktig på att berätta historier och att fånga läsaren men har skrivit andra betydligt bättre böcker.


Jag har inte den tredje, och sista, boken i serien Los Peregrinos så frågan är om jag kommer att läsa den. Delvis är jag inte så intresserad eftersom jag tänker att den är uppbyggd och skriven på samma sätt som de två första MEN samtidigt vill jag verkligen veta hur hela den här historien slutar. Hmmm, svåra beslut. Vi får se hur jag gör...


Boken ges ut av Bazar förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus


Andra som bloggat om boken är Bokföring enligt Monica, Nobelprisprojektet och Vår Bokvärld













Kommentarer

Monika sa…
Jag blev väldigt besviken på tredje boken, den kändes som något helt annat. Mer som en saga med öken, prinsar på vita springare, sultaner, harem, mystiska mörkögda män och stor passion. Det gillar jag inte alls :)
Tack Monika! Det hjälpte mig att bestämma mig - jag skippar den :)

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...