header

header

söndag 4 maj 2014

Shirley Jackson - The Lovely House

Igår kväll läste jag Shirley Jacksons novell The Lovely House. Den finns med i en novellsamling med titeln American Gothic Tales, redaktör för boken är ingen mindre än Joyce Carol Oates. Det här en rätt klassisk historia där en ung kvinna, Margaret, besöker sin klasskompis, Carla, över sommaren. Carla Montague bor i ett vackert stort hus som ligger idylliskt till på en kulle vid en flod. När Margaret anländer så träffar hon också Mrs Montague som sitter och broderar, motivet på broderiet är huset. Carla börjar visa henne runt i huset och pratar ideligen om hur roligt allt ska bli när hennes bror Paul kommer hem.

Huset är hela tiden närvarande i novellen och hur många rundturer Margaret får gå så tycks rummen aldrig ta slut. Särskilt intresserad är hon av det gamla tornet som hon tillslut tar mod till sig att gå upp i. När Paul kommer hem har även han med sig en bekant - Captain. De fyra ungdomarna umgås, går på picknick och roar sig. Men det är någonting märkligt med Paul och hur vacker och idylliskt huset än är så ger det en lite ont i magen. Vad är det som rör sig under ytan och vem är Paul egentligen?

Jackson leker med läsarens fantasi och ger inga självklara svar - jag vet hur jag tror att det är men det är inte säkert att du skulle tänka likandant om du läste novellen. Den här novellen skulle vara väldigt intressant att diskutera och jag kan tänka mig att JCO använder den flitigt när hon undervisar i litteratur och kreativt skrivande.

Läs vad jag har skrivit om American Gothic Tales tidigare här och här.

Boken kan du köpa på Adlibris och Bokus

American Gothic (12:30) har också bloggat om juste den här novellen.

1 kommentar:

Mandelhjärta sa...

Tack för boktips! Måste kolla närmare på denna novellsamling. ;)
Ha en fin dag! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...