header

header

måndag 19 maj 2014

Tre radioföljetonger och en novell

Tio sidor om dagen och ett blogginlägg i veckan verkar vara min melodi just nu. Annat står i vägen just nu men jag blickar mot en ljusare horisont. Tur är att jag får litteratur serverat till mig via mobilen. Tänkte skriva lite om vad jag har lyssnat till på sista tiden.
 
Sedan jag laddade hem Sveriges Radios app så har jag blivit stormförtjust i programmet Radioföljetongen/Novellen där skådespelare läser upp böcker. Mellan följetongerna så brukar de klämma in en novell, vissa av dem specialskrivna för radion. Jag har hittills lyssnat på tre böcker och en novell.

Först lyssnade jag på Colm Tóibíns En lång vinter . Den handlar om Miguel och hans familj som bor i en enslig bergsby i Spanien. Miguel har precis återvänt hem efter att ha gjort värnplikten, strax därefter tar han förväl av sin lillebror som står på tur. Allt är inte som Miguel kommer ihåg därhemma. Han upptäcker att mamman dricker alkohol i smyg. När pappan en dag häller ut allt vin som finns hemma undangömt i skåpen utbryter ett våldsamt gräl och mamman lämnar hemmet. När hon gått så börjar snön falla och snöstormen är snart ett fakta. Miguel och hans pappa letar mamman men hittar henne inte. En lång vinter är en tragisk historia om en ensam familj som sakta men säkert kvävs i sin enslighet. Familjen är lika karg som landskapet och lika avskuren från sina grannar. Tóibin har ett vackert, poetiskt språk. Daniel Söderlind läser bra och det enda som stör mitt lyssnande är den eländiga musiken som envisas med att spelas lite nu och då. I slutet får vi höra författarens egna ord om hur han kom på historien och hur skrivprocessen var. Det var minst lika bra som själva boken. Jag är glad att jag lyssnade på den här för det är en bok som jag inte skulle ha valt själv.

På tur stod sedan en rysk roman med namn Det tomma hemmet av  Lidia Tjukovskaja. En roman som höll på att gå förlorad. Den skrevs under och om Stalintiden och författaren gömde undan manuset som försvann och hittades först 1957 - i en papperskorg! Romanen utspelar sig i Leningrad 1937. Änkan Sofia arbetar flitigt som föreståndare för en grupp maskinskriverskor. Hennes son är en framgångsrik student och partimedlem. Hon är naiv och tor att alla som grips av polisen är skyldiga till brott och att de snabbt skulle friges om det visade sig att de var oskyldiga. När hennes egen son grips ruckas hennes världsbild ordentligt. En mycket skickligt berättad historia om något som lika gärna skulle kunna utspela sig idag. Uppläsare var Maria Hörnelius vars röst passar särdeles bra till just den här historien

Ytterligare en rysk författare, Vladimir Sorokin, bjuder på romanen Snöstormen, en märklig historia som tyvärr inte levde upp till mina förväntningar...eller i alla fall inte var vad jag trodde att den skulle vara. Det är någon slags fantasy som utspelar sig i framtiden där fordon drivs av "riktiga" hästkrafter (alltså små hästar under huven), befolkas av jättar och pyttefolk och där en by har drabbats av en slags pest som av vad man förstår förvandlar folk till zombieliknande varelser. Läkaren Garin kämpar sig fram genom snöstormen (återkommande tema...) och obygden tillsammans med en kusk för att nå fram med vaccin till den drabbade byn. De möter hinder efter hinder, konfronteras med varandra, naturen och kanske framför allt sina inre demoner. Det är en intressant bok och jag gillar verkligen Sorokins fantasi, mardrömmen han bygger upp, olustkänslan som riktigt väller över mig som lyssnare. Tyvärr kan jag inte låta bli att undra hur det kommer sig att läkaren, trots att han har så fruktansvärt bråttom, hinner med både att knarka och ha sex under färden... Uppläsare var Rolf Lassgård vars dramatiseringar (särskilt av den lille mjölnaren) tidvis var ganska påfrestande.

Sist och kortast var en specialskriven novell med titeln Beslutet av Kristina Ohlsson. En mycket god mordhistoria!

Gör som jag - ladda ner appen och börja lyssna! Just nu går Vänner emellan av Amos Oz

2 kommentarer:

Linnea sa...

Radioföljetongen har jag inte lyssnat på ännu.. Borde kanske börja! :)

Lena sa...

Har alldeles missat Radioföljetongen. Får nog ta och lyssna på detta!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...