header

header

fredag 20 maj 2016

Rörelsen: Den andra platsen - John Ajvide Lindqvist

Rörelsen är en prequel till Himmelstrand och författaren själv är huvudperson. Vad som är självbiografiskt och vad som är fiktion är för mig som läsare inte så intressant däremot så gillar jag skarpt greppet att så tydligt väva in sig själv i boken.

Året är 1985 och John Lindqvist flyttar in i ett risigt gårdshus vägg i vägg med Brunkebergstunneln. Han ägnar dagarna åt att öva på trolleritrick eftersom han vill kunna försörja sig som trollkarl och med att snatta skivor på Åhléns. Eftersom det inte finns någon dusch i hans kryp in får han använda den som finns i tvättstugan. En natt, som han tillbringar i häkte efter att ha åkt fast för snatteri, inträffar en märklig rörelse och saker är förändrade när han kommer hem. Konstiga saker händer och grannarna beter sig underligt. Till råga på allt så spärras duschrummet igen. Ljud hörs därifrån och när John tillslut upptäcker vad som finns där så förändras hans liv. För där finns något som kan ta oss till den andra platsen och besanna våra drömmar!

Jag blev inte överförtjust i den här boken men tycker ändå att den är genialisk. Anledningen till att den inte får toppbetyg av mig handlar mest om genren. Jag älskar skräck men föredrar demoner, monster, spöken och zombies. Har svårt när det blir för abstrakt och drömlikt. Det är en hel del sånt i Rörelsen. Precis som jag skrev om Himmelstrand så finns det sekvenser som påminner om Kings The Dark Tower och då tänker jag närmast på de hallucinatoriska partierna.

Anledningen till att jag finner boken genialisk handlar dels om berättelsens uppbyggnad, att författaren väver in (delar av) sig själv, språket och berättarglädjen. Och jag kommer absolut att läsa uppföljaren X den sista platsen

Boken ges ut av Ordfront förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra osm bloggat om boken är Eli läser och skriver, Fiktiviteter och Kulturbloggen 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...