header

header

söndag 31 december 2017

Pojken på bron - M.R. Carey

Som jag hade längtat efter den här boken! Jag läste den i november när den kom ut men har inte kommit mig för att skriva om den förrän nu. I somras så läste jag Flickan med gåvorna av samma författare och Pojken på bron är en prequel till den. Efter att ha läst den så är mitt starka tips att ni läser dem i den ordning som de har getts ut, alltså "Flickan" först och "Pojken" sedan.


Jag kanske ska börja med att nämna att det här är zombieböcker men jag är övertygad om att även de som i vanliga fall inte läser den typen av böcker skulle tycka om de här!


Handling (förlagets text):
Det var en gång en mycket intelligent pojke. I ett land förlamat av skräck. Människorna trodde att pojken kunde rädda dem, så de öppnade grindarna och skickade ut honom i den ödelagda världen. Där monstren fanns.
Tio år har gått sedan det ofattbara skedde. Sedan smittan spred sig som en löpeld och utplånade stad efter stad. Det enda som finns kvar därute är de andra. De hungriga.
I ett sista försök att finna ett botemedel ger sig några överlevande forskare ut på en farlig resa. Deras färdmedel är ett laboratorium på hjul, utrustat med pansar och vapen för att hålla undan horderna av hungriga som sätts i rörelse så fort de känner lukten av människa. Med ombord är också Ste­phen Greaves, en femtonårig autistisk pojke med ovanligt hög intelligens. En dag gör de en chockerande upptäckt en grupp vilda barn som tycks vara hälften hungriga, hälften mänskliga. Kan barnen vara nyckeln till ett botemedel?


Mina reflektioner:
I den här boken får vi äntligen veta något om början, när smittan började sprida sig, och vad som hände i det kaoset. Vi får lära känna en major som motvilligt utförde order som han visste var förödande och en forskare, Kahn, som tar hand om en liten autistisk pojke vars föräldrar dödats av smittade. Karaktärerna är måhända inte samma personer som i Flickan med gåvorna men det är ungefär samma upplägg. En smart unge, en medkännande och klok kvinna, en bufflig militär med ett gott hjärta innerst inne och en vetenskaplig ledare som enbart tycks drivas av egoistiska krafter. Det här stör dock inte mig och jag tycker att Carey bygger upp sitt persongalleri på ett bra sätt. Alla fyller sina funktioner i berättelsen och driver den framåt.


Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och trots höga förväntningar så blev jag inte besviken. Den höll vad den lovade. Och slutet...OMG! Så jäkla bra! Mer säger jag inte om det!


Boken ges ut av Ordfront förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus.


Andra som har bloggat om boken är Zombieöverlevnad, Bam tycker och Jennies boklista

2 kommentarer:

Lena sa...

Jag har påbörjat denna och den verkar bra hittills.

...med näsan i en bok... sa...

Hoppas du tycker lika bra om den som jag gjorde!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...