header

header

fredag 29 december 2017

I muséets dolda vrår - Kate Atkinson

I muséets dolda vrår var bokcirkelns novemberbok så det är ett tag sedan jag läste den. Jag har inte läst någon bok av Atkinson tidigare men hon är nog en författare som jag kommer att läsa mer av. Det här är hennes debutroman som gavs ut första gången 1995.


Handling (förlagets text):
En rörande familjesaga om lycka och tragedi, I museets dolda vrår är bästsäljande författaren Kate Atkinsons prisbelönta debutroman. Redan under befruktningen börjar Ruby Lennox sin berättelse. Inne i livmodern förnimmer hon sin mors tankar och känslor, den kärlekslöshet och det ständiga missnöje hon känner för Rubys far. Hon anar också de omständigheter som kommer att forma hennes liv. Fast besluten om att ta reda på allt om sin familj och deras hemligheter tar hon oss med på en svindlande färd genom 1900-talet.


Mina reflektioner:
Det gäller att vara uppmärksam när man läser den här boken. Dels på grund av att man serveras ledtrådar under berättelsens gång som kan vara lätta att missa. Jag hade inte upptäckt alla under läsningen utan det kom fram när vi diskuterade boken i bokcirkeln. Dels eftersom det är en bok som är späckad av karaktärer och det kan vara svårt att få ihop/komma ihåg vilken relation alla har till varandra. En av mina bokcirkelkompisar hade gjort - det jag bara tänkte på - ett familjeträd. Det hade gärna fått finnas ett sådant i början av boken! Själv fick jag inte ihop hur alla var släkt med varandra förrän i slutet av boken. Atkinson hoppar dessutom mellan olika tider så det gäller att koncentrera sig när man läser!


Ruby har inte någon lätt uppväxt och familjen befinner sig i något slags känslomässigt vakuum, varför förstår man allt eftersom historien utvecklar sig. Både mamman och pappan, men även mor- och farföräldrar är inte känslomässigt närvarande för barnen, vilket såklart påverkar dem mycket. Det händer svåra saker i barnens liv och det finns ingen där som tar hand om det, som förklarar och tröstar. Barnen är lämnade helt åt sig själva och söker inte heller stöd hos varandra.


Trots att det var lätt att blanda ihop karaktärer, inte alltid förstå hur de stod i relation till varandra, så kändes det som en ynnest att få komma de så nära. Att få veta alla deras hemligheter och få ta del av Rubys inre. Det är som sagt var ett tag sedan jag läste boken men känslan av den finns fortfarande kvar inom mig och det är ett gott betyg. Jag tror att jag gav den 3 av 5 i betyg men om jag hade fått betygsätta den idag hade jag nog gett den en fyra. Det beror mycket på just det att den har lämnat ett sådant avtryck i mig.


Boken ges ut av Ponto pocket och kan köpas på Adlibris och Bokus


Andra som bloggat om boken är Boktoka, Bina's Books och min bokcirkelkompis Bokblomma

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...