header

header

tisdag 29 juni 2010

Utan ett ord

Omslaget av boken lovar stort, den nämns som en skrämmande thriller i bästa Hitchcockanda och Dagens Nyheter har tydligen uttryckt att: Det är sällan thrillerförfattare lyckas så bra. Och visst har Linwood Barclay skrivit en hyfsat bra spänningsroman med Utan ett ord (orginalets titel No Time for Goodbye). En helt ok sommarläsning, men kanske inte så mycket mer än det.
Huvudpersonen i boken är Cynthia, men det är hennes man Terry som berättar historien. När Cynthia är 14 år gammal säger hon till sina föräldrar att hon ska till en kompis och plugga. I stället träffar hon sin kille Vince, de dricker sprit men blir påkomna av Cynthias pappa som skäller ut Vince efter noter och sedan kör hem Cynthia. Väl hemma grälar hon med sina föräldrar, går in i sitt rum, smäller igen sin dörr med orden "Jag önskar att ni vore döda". Det är det sista Cynthia ser av sina föräldrar och sin bror Todd.

Historien fortsätter 25 år senare. Cynthia har hunnit gifta sig med Terry och de har en åtta år gammal dotter som heter Grace. Under alla år har Cynthia inte fått reda på vad som egentligen hände den natten, var tog hennes familj vägen? Lever de eller är de döda? Detta har naturligtvis plågat henne och komplicerar hennes relation med maken och dottern. Hon har till exempel ett stort kontrollbehov över dottern och vill ha ständig uppsikt över henne.

För att försöka få svar deltar hon i ett tv program som tar upp hennes historia i hopp om att någon som vet något ska höra av sig och komma med svar eller ledtrådar. Cynthia får inga svar genom tv programmet men saker börjar hända, mystiska saker. Terry upptäcker att de är bevakade, faderns hatt hittas en dag på köksbordet och de tar emot samtal och mail som hänvisar till familjens försvinnande. Detta startar en jakt på sanningen. Och det blir en spännande jakt, Barclay bygger skickligt upp ett fängslande drama. Tyvärr kantas berättelsen också av ett par mindre trovärdiga karaktärer, exempelvis Vince som dyker upp igen efter 25 år. Han är då någon slags gangsterboss, en hård typ, som ändå refererar till Cynthia som "en go tjej" och hjälper Terry enbart för att han är hans styvdotters lärare. Det blir inte trovärdigt. Jag undrar om det till viss del handlar om ett översättningsproblem.

Om jag skulle ge boken ett betyg så skulle det bli 3 av 5, en skön sommardeckare. Ha inte för höga förväntningar bara...

1 kommentar:

cecilia sa...

Jag tror att det just var upplägget i boken som jag tyckte var bra. Att det var hennes man som hade perspektivet och att man verkligen ville veta vad som hade hänt. Sen visst slutet är lite pang på rödbetan vi slänger dit ett slut. Men jag tycker om boken och upplägget helt klart =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...