header

header

måndag 27 oktober 2014

Speciella omständigheter - John Ajvid Lindqvist

Det är skönt att varva sin romanläsning med noveller. De senaste åren har jag lärt mig att uppskatta noveller allt mer och jag läser dem gärna i e-boksversion. Häromdagen så läste jag John Ajvide Lindqvist novell Speciella omständigheter.

Den handlar om ett ungt par som bestämmer sig för att köpa hus. De väntar barn och deras lägenhet i centrala Stockholm är alldeles för liten för att rymma tre personer. Ingen av de två är egentligen så intresserade av att jaga hus och de engagerar sig inte så mycket. Men en dag får de syn på en annons som gör dem nyfikna. Det som väcker deras nyfikenhet är att det under annonsen står Obs! Speciella omständigheter. De funderar en hel del på vad det kan vara för omständigheter och bestämmer sig för att gå på visningen. Det är ett jättefint hus, med stor fin trädgård och ett riktigt lågt utgångspris. I slutet av visningen så läser mäklaren motvilligt upp ett brev från den förra ägaren. I brevet berättar han att det finns något i källaren - och det är INTE ett djur - som vill komma ut därifrån på nätterna. Han vill inte lura någon och svär sig fri från allt ansvar genom att i förväg berätta detta. Om paret köper huset? Ja! Om det finns något i källaren? Ja! Om det är läskigt? Ja!

Ajvide Lindqvist visar än en gång att han är en mästare på att skriva rysliga historier. Den är briljant. Läs den! Nu! På en gång!

Novellen ges ut av Novellix och kan köpas på Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

Elina sa...

Ja, visst är väl den här bra? Jag tycker den är peeerfekt såhär på hösten när mörkret kommer krypande! Den är som du säger - briljant!

Elinas bokliv sa...

woho! :D Känn dig taggad! ;) http://elinasbokliv.blogspot.se/2014/10/the-sisterhood-of-world-bloggers-award.html

...med näsan i en bok... sa...

Två Elina som lämnat kommentarer! Måste vara något slags rekord:)
Den här novellen är verkligen perfekt läsning i Halloweentider! Och, tack för taggningen Elinas bokliv:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...