Fortsätt till huvudinnehåll

Lewismannen - Peter May

Lewismannen är andra boken i Peter Mays Isle of Lewis-trilogi. Den första boken, Svarthuset, har jag skrivit om här. Jag gillade verkligen Svarthuset men Mays andra bok om Fin MacLeod är snäppet bättre. Kanske beror det på att jag numera är bekant med miljön och karaktärerna, att jag får träffa dem igen - efter att ha längtat lite. Jag lyssnade på boken som ljudbok med Mats Eklund som uppläsare.

För er som inte läst Svarthuset utfärdar jag nu spoilervarning! Ska dock besinna mig och inte avslöja alltför mycket...

Fin återvänder till Lewis efter att ordnat med skilsmässa och sagt upp sig som polis, föga anar han att han snabbt ska kastas in i ett nytt fall. Han tar sitt pick och pack, slår upp ett tält vid sitt föräldrahem som han tänker sig att han ska renovera. Han träffar återigen på sin gamla ungdomskärlek Marsaili vars gamle far Tormod har blivit dement. Marsailis mamma orkar inte längre med sin make och lämnar över allt ansvar på sin dotter. Tur för henne att Fin dykt upp som en räddande ängel och hjälper hene i kontakten med myndigheter. När ett mosslik hittas på ön så kallar polisen först dit en arkeolog i tron att det är ett väldigt gammalt lik, det visar sig dock att det "bara" legat i mossen sedan 50-talet. Efter DNA testning visar det sig att liket är nära släkt med Tormod - som alltid hävdat att han inte har några syskon. Fin kan såklart inte låta bli att forska i det hela och längs vägen så gräver han upp en hel del familjehemligheter men även en krass sanning om öns och landets historia.

May pendlar i berättelsen mellan dåtid och nutid. I dåtid är det Tormod som är berättarrösten och han berättar en viktigt historia både om regionen men även om hur man såg på barn förr i tiden, något som gäller även för dåtidens Sverige. Det är den här kombinationen mellan samhällshistoria, kriminalhistoria och relationshistoria som tilltalar mig så mycket med Mays böcker. Plus att jag älskar miljön, det karga,men vackra Yttre hebriderna och hur miljön påverkar människorna.

Precis som att jag grips av lust att åka till Shetlandsöarna när jag läser Ann Cleeves så vill jag besöka Yttre Hebriderna när jag läser Peter May.

Lotta Olsson presenterar i DN sina hundra deckarfavoriter, bland dem hittar man Lewismannen - väl förtjänt tycker jag! För den här är riktigt bra! Läs den!

Boken ges ut av Modernista och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Döda Zonen, Boktokig, Johannas deckarhörna och Zellys bokblogg

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför kom du hit - Julia Svanberg

Den här boken hade på något sätt hamnat i min läsplatta - jag minns inte hur faktiskt...

Handling (Förlagets text):
Ellen och Henrik åker till Colombia med planen att backpackresa vidare genom Sydamerika. Första stoppet är hostel Papegojan i Bogotá, Colombia. Men medan Henrik vill avverka resmålets sevärdheter och sedan dra vidare enligt utstakad resplan så vill Ellen stanna kvar. Hon blir omedelbart vän med Lila, den enda colombianskan som bor på hostelet. Det är den sortens vänskap som flammar upp likt en häftig förälskelse. Precis som Ellen drömmer Lila om att resa, men som colombian är det mer eller mindre omöjligt att ta sig till andra kontinenter. På hostelet bor även The Swedish Guy, en frilansjournalist som drömmer om att göra djärva frilansreportage om landets knarkhandel, också han med särskilda band till Lila. En annan flitig besökare är Jhony, en colombiansk småskalig knarkhandlare som förser gästerna med droger och som Lila och Ellen betraktar lite som en lillebror. Paral…

Familjen i huset bredvid - Sally Hepworth

Blev nyfiken på den här boken eftersom den jämfördes med Lianne Moriartys böcker. Australien, förort, hemligheter - det lät som en bladvändare i mina öron. Dessutom brukar Printz Publishing ge ut bra böcker.

Handling (förlagets text):
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomplingen.

Men Ange, Fran och essie har ocskå sina hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varje aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne.

När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemlighetera sippra ut, och de kommer snart upptäcka att nä…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…