Fortsätt till huvudinnehåll

The Fever - Megan Abbott

Nyårshelgen tillbringade jag i Uppsala vilket såklart innebar ett besök till den fantastiska bokhandeln The English Bookshop. Väl där så drabbades jag (inte helt överraskande) av ett shoppingbegär men hur väljer man egentligen bok när man är så överväldigad? Svaret kom till mig ganska snabbt och via sociala medier så kastade jag snabbt ut frågan till mina vänner i #boblmaf (=bokbloggsmaffian) och alldeles särskilt till Helena Dahlgren som har bloggen Dark Places. Svaret kom fort - läs/köp The Fever av Megan Abbott. Sagt och gjort, jag köpte The Fever och läste den på tåget hem till Umeå.
I The Fever möter vi syskonen och tonåringarna Eli och Deenie som bor min sin pappa, läraren Tom. Mamman har lämnat familjen och bor i en stad rätt långt därifrån. Hon återvänder inte gärna till det lilla samhället där de bor och barnen besöker henne ogärna. Särskilt Deenie känner sig väldigt sviken av sin mamma. Tom är lärare på sina barns skola och han känner nog att han har en ganska sammansvetsad familj, ända tills oförklarliga saker börjar hända. Det börjar med att en av Deenies klasskompisar får ett kramanfall och faller i koma under en lektion. Det börjar gå rykten om något slags utbrott och det skylls än på det ena än på det andra. När fler tjejer på skolan drabbas av anfall och illamående blir stämmningen i samhället närmast upprorisk. Tom inser att han inte känner till allt i sina barns liv, familjehemligheter kommer upp till ytan och det samhället de lever i känns inte längre så tryggt. 

När jag läser boken så slås jag av minnet hur jobbigt det faktiskt var att vara tonåring, hur skört en del vänskaper var och hur viktigt känslan av att passa in, att "vara med" var. Deenie och Eli brottas inte bara med de oförklarliga händelserna och rädslan. Det som händer rör om allt och på vissa sätt verkar det läskigare än allt annat.

Stämningen i boken är kompakt och det känns nästan som att jag som läsare rör mig i en drömvärld. Någonting är sjukt i staden. Den lilla sjön nära familjens hus, där mamman gärna tog sig en simtur, är fylld av gröna självlysande alger(?) och badförbud råder. Ändå söker sig Deenie och hennes kompisar dit för att plaska lite. Det sjuka vattnet förorenar också fotbollsplanen, vad är det med det där vattnet egentligen? Och varför är det bara tjejer som drabbas? Många föräldrar skyller på att skolan nyligen vaccinerat mot livmoderhalscancer. Moralpaniken minskar inte direkt hysterin kring det inträffade.

Jag tyckte om boken, men jag älskade den inte. Jag gillade Abbotts förmåga att skildra karaktärerna, men jag kände aldrig att jag lärde känna dem. Något fattades - jag misstänker att man skulle kunna skylla på språket. Jag tycker att jag läser engelska hyfsat bra, men det är klart, det är inte mitt första språk. Jag gillade även hennes sätt att beskriva staden, miljöerna och stämningen.

Huruvida det är språket eller inte som får mig att känna mig något distanserad från berättelsen låter jag vara osagt. Gillar du Gillian Flynn så är jag övertygad om att du kommer att gilla denna också.

Boken ges ut av Little Brown and company och kan köpas på Adlibris och Bokus.
Kommentarer

Den kan också köpas hos oss på English Bookshop :-)
Tips - nu på söndag 15/3 2015 klockan 15 kommer Megan till oss i Uppsala på besök för att läsa och signera. Välkommen!

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…