header

header

onsdag 25 februari 2015

Livbåten - Charlotte Rogan

Grace är på väg från England till USA med oceanångaren  Empress Alexandra när den förliser. Året är 1914. Tillsammans med 39 andra människor räddas hon på en livbåt, en livbåt som inte alls är avsedd för så många människor. För att överleva hindrar de andra människor från att komma ombord och åker förbi drunknande barn utan att plocka upp dem. Räddningen är långt borta och det tar flera veckor innan sällskapet i livbåten räddas av en förbipasserande båt. Eländet tar dock inte slut där. Grace och ett par av de andra kvinnorna på livbåten ställs inför rätta för deras handlingar till sjöss. Rätten ska ta ställning till deras agerande under såväl själva förlisningen som under veckorna till sjöss. På uppmaning av sin advokat skriver Grace en dagbok för att skildra den fasansfulla tiden på livbåten.

I Livbåten låter Rogan karaktärerna om och om igen konfronteras med sina instinkter, sin moral, sin etik och slutligen sina handlingar. Hon ställer frågan: Hur långt är man villig att gå för sin överlevnad och vad innebär det man gör för ens fortsatta liv/mående? För livet på livbåten är långt ifrån lätt och folk är inte ense om vilken den bästa strategin för att bli upptäckt och räddad är. En erfaren sjöman tar snabbt befälet men uppfattas av flera som rå, elak och egoistisk. Man ifrågasätter hans motiv och ndrar om han roffar åt sig av mat och vatten. Ett myteri är nära. Det intrigeras mellan passagerarna, viskas och smids planer.

I teorin gillar jag den här boken. Den innehåller så mycket intressant och när jag tänker tillbaka på den så får jag påminna mig om att jag faktiskt inte var så förtjust i den när jag lyssnade på den. Det är en bok som har fått mycket bra kritik, ändå kommer jag på mig själv med att bli lite uttråkad, tycka att saker upprepas och undra över riktigheten i en del "praktiska saker". Jag lyssnade alltså på boken med Martina Nilsdotter som uppläsare. Hon gjorde ett bra jobb och hennes tonfall och röst harmonierade väl med berättelsen.

Livbåten kategoriseras som psykologisk thriller, något jag inte alls förstår. Jag ser den mer som en filosofisk bok som skildrar filosofiska resonemang med hjälp av historian. Har funderat en del över sensmoralen i boken; Att alla männsikor i grund och botten är osympatiska och giriga? Tror inte att det är det författaren vill förmedla men det är så jag känenr efter att ha lyssnat färdigt på den.

Boken ges ut av Bookmark förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokhora, Bokdetektiven, Malins bokblogg och hyllan

1 kommentar:

♥ Hanneles bokparadis sa...

jag ska ta och läsa den, snart

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...