header

header

onsdag 6 maj 2015

Den fallande detektiven - Christoffer Carlsson

Jag har lyssnat på den här boken som ljudbok och tyvärr fattade jag inte när jag valde den att det är andra boken i en serie. Jag är övertygad om att jag haft en annan uppfattning om boken om jag läst/lyssnat på Den osynlige mannen från Salem först. Då hade jag nog fått en helt annan bild och förståelse för huvudpersonen Leo Junker. Jag ser inte det här som en fristående bok utan helt enkelt som en fortsättning och det var en hel del som jag inte förstod allt som pågick.

Polisen Leo Junker är tillbaka på våldroteln efter att ha varit sjukskriven på grund av händelser som utspelade sig i den första boken. Han borde nog ha stannat hemma längre och om hans chef visste hur mycket medicin han knaprar hade det nog blivit så också. Hans första fall efter återkomsten rör mordet på sociologen Thomas Marcus Heber som forskat om extrema våldsbejakande höger- och vänsterrörelser. Heber har själv ett förflutet i vänsterextremismen. När han går igenom forskningmaterial, anteckningar och intervjuer så hittar Junker tecken som tyder på att Heber kände till ett kommande politiskt attentat och var osäker på hur han skulle hantera det.

Att Christoffer Carlsson är kunnig vad gäller extrema rörelser behöver man som läsare inte tvivla på. Han ger ett trovärdigt porträtt i hur det ser ut  de rörelserna idag, vilka personer som är med, vad som lockar dem och så vidare. Det är helt klart intressant och dagsaktuellt. Jag saknar bara den islamistiska våldsbejakande extremismen, då hade samhällsbilden varit komplett, men det kanske hade rört till historien för mycket. Själva mordgåtan och utredningen är spännande och mycket välskriven. Den är också logisk och trovärdig, den spårar aldrig ur utan håller hela vägen. Jag gillar det.

Tyvärr så rörde det till det för mycket för mig att jag hade så många kunskapsluckor eftersom jag inte läst förra boken. Det fanns nog en hel del trådar som var superintressanta för dem som läst bok ett men som störde läsningen för mig. Det grämer mig otroligt att jag inte tog böckerna i rätt ordning. Jag vill därför inte ge den här boken något omdöme utan kan bara rekommendera alla att läsa dem i den ordning de är skrivna och upprepa att det är en välskriven och spännande deckare.

Den fallande detektiven ges ut av Pocketförlaget och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Den döda zonen, Deckarhuset och Läsa & Lyssna

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...