header

header

måndag 18 maj 2015

Lästips

Jag är verkligen en periodare när det gäller att läsa tidsskrifter. I flera månader prenumerarar jag inte på någon för att sedan starta prenumerationer på flera stycken samtidigt. Ska väl erkänna att tidsperioderna då jag inte läser några tidningar av sorten månadsmagasin oftare är längre än tvärtom, men jag gillar att bläddra och ströläsa särskilt under frukosten.

I slutet av förra veckan damp senaste numret av Damernas Värld ner i lådan, men då var jag bortrest så jag har öppnat den först idag och blev glatt överraskad av flera bra artiklar som jag vill passa på att tipsa om här.

En av artiklarna handlar om hur YA- (Young Adult) genren blir allt populärare och hur crossoverlitteraturen (för både unga och vuxna)växer. Malin Forsberg som skrivit artikeln ser böckerna om Harry Potter som det stora startskottet och intervjuar bland annat Sara Bergmark Elfgren (författare). Sara, Ada Wester (förläggare på Gilla Böcker) och Lotta Olsson (litteraturkritiker på Dagens Nyheter) ger sina bästa YA-tips.

Den andra artikeln som väckte mitt intresse handlar om författaren och dinosauriefantasten Sarah Sheppard. För det första jag hade INGEN ANING om att hon är svenska! Sheppard är grafisk formgivare men har skrivit och ritat ett helt gäng färgglada böcker om dinosaurier för barn och även den fantastiskt fina boken Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmar. Sheppards dinosaurieböcker var de första i det ämnet som jag och sonen läste tillsammans (läs mer om det här och om ni undrar efter att ha följt länken och läst inlägget så finns intresset för dinosaurier kvar även om det inte är lika intensivt längre). Artikeln väckte mitt intresse för författaren och personen Sarah Sheppard, tänk om hon kunde få vara med i ett program som till exempel Babel (som för övrigt alltför sällan uppmärksammar barnlitteratur och YA-böcker).

Ja, det var ett litet lästips från mig. Efter senare diskussioner i bokbloggosfären så känner jag att jag vill lägga till att det här inlägget inte är sponsrat på något sätt utan ett helt genuint tips på bra och intressanta artiklar:)

2 kommentarer:

Carola sa...

Tack för lästipset! Måste köpa tidningen! Hur var yogaretreatet? Jag ser gärna en liten rapport från det på bloggen. Det låter intressant och säkert väldigt givande.

...med näsan i en bok... sa...

Carola - ja, det var ett extra bra nummer av tidningen tyckte jag:) Yogaretreatet var rätt speciellt och på det stora hela bra. Jag måste fundera på om jag ska skriva om det här och hur jag i så fall skriver, mest av respekt för de andra som var där:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...