header

header

fredag 1 maj 2015

Norrsken - Frida Skybäck

Norrsken är en historisk roman som tar oss till 1800-talets Skåne och en välbeställd familj. Trots rikedom är saker inte frid och fröjd. Familjen består av mamma, pappa, tre döttrar och en betydligt yngre son. Äldsta dottern Cecilia, tillika huvudkaraktär i boken, och mamman är ganska nyligt hemkommen från en hemlighetsfull resa till norra Sverige. Cecilia är olycklig. Hennes fästman Ludvig har lämnat henne för en resa till Italien och skriver inte till henne, hon är distanserad från systrarna som hon tidigare stod nära och hon får på inga villkor umgås med sin lillebror. Hon skriver och drömmer om att bli författare, en olämplig sysselsättning för en kvinna enligt föräldrarna som i sin tur desperat letar efter en lämplig make till sin äldsta dotter. De hittar en lämlig kandidat i adelsmannen Jaques Rousseau, trots att han ber om Cecilias hand verkar han betydligt mer intresserad av en annan av systrarna. Cecilia å sin sida har svårt att glömma Ludvig.

Det här är Frida Skybäcks tredje roman men den första som jag läser. Norrsken är i sin tur den första boken i en trilogi om familjen Stiernfors på Rosenlunds herrgård i Skåne. Skybäck är historiker i botten och berättar att hon lagt ner mycket tid på att göra research om hur livet för en herrskapsfröken tedde sig. Hon har bland annat läst dagböcker och brev.

Jag tyckte om boken och även om den var förutsägbar (förutom vi ett tillfälle då jag verkligen drog efter andan, la handen över munnen och utstötte ett litet Åh) så gjorde det inte så mycket. Det mest intressanta för mig i boken var just kvinnoporträtten. Mamman och systrarna är så olika men måste ändå alla rätta sig efter en och samma mall, en mall som är snäv. Det är bara farmodern som med ålderns rättighet kan vara någorlunda frispråkig och besvärlig.

För er som tittar in här på bloggen med jämna mellanrum så är det ingen hemlighet att jag gillar historiska romaner, särskilt sådana md kvinnliga huvudkaraktärer. Det är så viktigt att inte glömma bort hur kort vår historia är när det kommer till kvinnors rättigheter och jämlikhet. Den här boken utspelar sig för enbart 160 år sedan och även om de yttre förutsättningarna skiljer sig i mångt och mycket så lever vi kvar med vissa föreställningar, till exempel vad som är lämpliga sysselsättningar för en kvinna, tvåsamhetens betydelse och mera. Vi tar så mycket för självklart idag och glömmer bort hur mycket kvinnor i generationer före oss har fått kämpa för att vi ska kunna njuta av de friheter som vi har nu. Det är värt att försvara (och förbättra) varje dag!

Tidvis kändes berättelsen något stel och språket lite tradigt. Jag tror att det delvis beror på att författaren har anpassat språket efter tiden historien utspelar sig i. Särskilt dialogen är såklart sådan. Det märks att Skybäck är kunning och hennes skildring av tiden och miljöerna är trovärdiga. Jag ser framemot när bok nummer två i serien, Polarnatt, utkommer så att jag får veta mer om systrarna och deras öden.

Boken ges ut av Bokförlaget Forum och Månpocket. Den kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Hyllan, En bok till och Boklysten

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...