header

header

lördag 23 januari 2016

Kautokeino, en blodig kniv - Lars Pettersson

Den här boken har stått oläst i min hylla alldeles för länge, men nu är den utläst! Ja, faktiskt så läste jag ut den för rätt länge sedan...

Kautokeino, en blodig kniv är boken som läses och diskuteras i läsäventyret Norrbotten läser. På deras facebooksida så hittar du flera bra diskussionsfrågor.

Anna Magnusson är uppvuxen i Stockholm med har sina rötter i nordnorska Kautokeino där hon tillbringat sin barndoms somrar. Hennes samiska mamma var född och uppvuxen där men pratade aldrig desto mer om varför hon lämnade byn och familjen. Nu är mamman död och Anna arbetar som biträdande åklagare i Stockholm, lever ett liv som är väldigt annorlunda jämfört med släktens liv i Kautokeino. En vinterdag får hon ett samtal från sin mormor som vill att Anna kommer hem och rentvår kusinen Nils Mattis som anklagats för våldtäkt. När Anna kommer fram är inte saker så enkla,

Det här kan man läsa på baksidan av boken:
Bilen kränger på den isiga vägen och träffar renen med våldsam kraft. Anna Magnusson stannar, drar på sig yllemössan och hämtar kniven från bagageluckan. Det är mer än 30 grader kallt och klockan är halv två en februarinatt någonstans mellan Luleå och Pajala. Anna är uppvuxen i Stockholm och har aldrig funderat över sitt ursprung. Hennes samiska mamma berättade aldrig varför hon valde att flytta ifrån den avlägsna fjällbyn uppe i Nordnorge och lämna sin plats i den familjebaserade rendriften. Nu är Anna, som arbetar som biträdande åklagare, på väg upp till Kautokeino. Hennes mormor har ringt och bett henne komma och rentvå kusinen Nils Mattis, som är anklagad för våldtäkt. Men när Anna läser polisutredningen blir hon betänksam. Hur ska hon ställa sig i konflikterna? Hon har svårt att avläsa den främmande omgivningen. Vem ligger bakom de dödsfall som inträffar medan hon är där och vilka är det som vill röja henne själv ur vägen?

Jag tyckte mycket om den här boken och kanske alldeles särskilt tyckte jag om miljöbeskrivningarna. Kan inte låta bli att tänka att Kauotokeino blir skandinaviens motsvarighet de brittiska deckarna som utspelar sig i karga miljöer som Yttre Hebriderna och Shetlandsöarna. Författaren, om jag förstått det hela rätt, bor själv i Kautokeino men är inte född och uppvuxen där. Det finns ett slags mod att skriva en sådan här bok som skildrar en konflikt mellan samer och staten men också mellan olika samer, som ger en långt ifrån förskönande bild av renskötseln och jag kan inte låta bli att undra hur boken har tagit emot av Kautokeinoborna. Det vore intressant att höra mer om!

Boken ges ut av Ordfront förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...