header

header

måndag 25 januari 2016

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn - Ransom Riggs

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn - boken som gav mig läslusten tillbaka! I höstas drabbades jag av något så ovanligt som en lässvacka. Jag hade varken lust eller ork att läsa. Jag som alltid brukar läsa MINST en halvtimme varje kväll innan jag ska sova, som brukar säga att jag inte kan somna utan en kvällssaga. Till och med om jag varit ut och svirat en sen kväll så brukar jag öppna en bok och läsa några sidor. Plötsligt befann jag mig i ett tillstånd där jag i perioder inte tittade åt min bok på flera dagar. Jag orkade inte och kände inte för att läsa. Jag lade huvudet på kudden och somnade på en minut.

Så i december så var det min tur att välja boken som skulle läsas i bokcirkeln och jag ögnade igenom listan över olästa böcker. Blicken fastnade på denna bok som förutom text innehåller en hel del bilder - perfekt! tänkte jag. Och så rätt jag hade!

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är en ungdomsbok (rekommenderad ålder 12-15 år), en mystisk saga som med fördel läses av vuxna. Den handlar om Jacob som efter sin farfars dramatiska död inte kan släppa tanken om att ta reda på mer honom. I sin barndom tittade han ofta i farfaderns låda med gamla märkliga foton och hans lyssnade på farfaders fantastiska berättelser om sin uppväxt. Nu, när Jacob själv börjar närma sig vuxen ålder, har han accepterat att det var sagor och fantasier men han vill ändå se barnhemmet på den karga ön Cairholm där farfadern blev placerad på barnhem, 12 år gammal. Han övertalar sina föräldrar om att få åka dit, hans pappa följer med, och han får en oförglömlig sommar.

Boken är till stor del uppbyggd runt ett antal gamla autentiska foton som författaren lånat från privata arkiv från ett tiotal samlare. Jag gillade det greppet i boken, förundrades av fotografierna och läste med spänning när författaren berättade historier kring dem. Alla i bokcirkeln tyckte inte riktigt lika utan upplevde det som störande i berättelsen när författaren så uppenbart fick anpassa sin historia till foton han valt ut att ha med i boken.

Det här är en bok som innehåller allt från barn med särskilda gåvor, timewarps och mysterier. Det är en berättelse om längtan och sorg, kampen mellan det goda och det onda och om relationen mellan en farfar och hans barnbarn. Den var spännande, kuslig och fängslande och den kom till mig i precis rätt läge för att bota min lässvacka.

Jag var nämligen fast och läste ut den på ett par dagar och efter det släppte, så att säga, proppen. Tyvärr blev jag besviken på slutet för jag tyckte den ballade ur lite. Men jag ska absolut läsa uppföljaren Spökstaden!

Boken ges ut av Rabén & Sjögren och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är till exempel Ugglan och boken, Bokdetektiven och Bokblomma

2 kommentarer:

Småländskan sa...

Åh kul att se att du håller igång än med bokbloggandet :) Jag hamnade genom ett av mina gamla inlägg här. Var också bokbloggsambassadör för Bokmässan! Ha de gott//Tess

...med näsan i en bok... sa...

Vad kul att du hittade hit igen! Och att du också bloggar fortfarande:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...