header

header

lördag 17 september 2016

Den som finner - Stephen King

Den som finner är andra och fristående delen i Kings trilogi om den fd kriminalaren Bill Hodges. Det dröjer faktiskt rätt långt in i boken innan Hodges dyker upp och berättelsen tar sin början innan händelserna i den första boken (Mr Mercedes).
Handling (förlagets beskrivning):
Morris Bellamy är författaren John Rothsteins allra största fan. Han är fullkomligt besatt av den geniförklarade Rothstein och han romaner om Jimmy Gold. Men Morris är besviken på sin idol. Rothstein har slutat skriva, och sålt sig till reklambranschen. Som straff måste han dö.
Efter att ha skjutit ihjäl Rothstein i författarens eget hem får Morris inte bara med sig pengarna i kassaskåpet, utan också en trave anteckningsböcker som bland annat visar sig innehålla det handskrivna manuset till ytterligare en Gold-roman. Morris hinner precis gömma undan anteckningsböckerna när omständigheterna gör att han hamnar i fängelse för ett annat brott.
Åratal senare finner en liten pojke vid namn Pete Saubers den undangömda skatten. En skatt som visar sig vara livsfarlig att ha i sin ägo. den pensionerade kriminalaren Bill Hodges får nys om ätes trängda situation, och tillsammans med sina medhjälpare Holly och Jerome dras han in i fallet och i Morris Bellamys vansinne.
Jag tyckte mycket om den här boken som både är en kärleksförklaring till litteraturen (även om Morris Bellamy kanske blir lite vääääl besatt av John Rothstein och böckerna om Jimmy Gold) och en skickligt uppbyggd deckarhistoria. Pete Saubers hittar ju verkligen en skatt som både innehåller pengar, som hans familj så väl behöver , och en litterär skatt som Pete slukar och värnar om.

Att ett barn får en betydelsefull roll i berättelsen hör till vanligheten i Kings böcker och han gör det så bra. Jag tänker att han är något så ovanligt som en vuxen som fortfarande minns och kan identifiera sig med barns känslor av lojalitet, rädsla, ensamhet och mod. Barn och vuxna har samma värde i Kings värd, något som inte är helt vanligt och det är en (av så många) anledningar till att King är en av mina absoluta favoritförfattare.

Och även om Den som finner är fristående från Mr Mercedes så väver han sakta och fint ihop de två berättelserna.

Läs den!

Boken ges ut av Albert Bonniers förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är boksessed och Bims blogg
2 kommentarer:

Lena sa...

Läser inte gärna böcker av King eftersom många av dem är riktigt skrämmande. Men deckarhistorier kan jag absolut tänka mig att pröva.

...med näsan i en bok... sa...

Lena - Jag, börja med dessa så får du kanske mersmak;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...