header

header

söndag 2 oktober 2016

The Valley of Fear - Arthur Conan Doyle

Sakta men säkert betar jag mig igenom Sir Arthur Conan Doyles romaner och noveller om Sherlock Holmes. I juni så läste jag The Valley of Fear. Den fjärde och sista romanen.

Boken börjar med att Sherlock Holmes får en mystisk bok med ett krypterat meddelande i från ingen mindre än Professor Moriarty. Kronologiskt är det första gången som Holmes kommer i kontakt med Moriarty, men Doyle hade tidigare skrivit om honom i en novell som i tid utspelar sig efter handlingen i The Valley of Fear (om jag nu har förstått det hela rätt, har ju inte kommit). Holmes lyckas självklart lösa gåtan med meddelandet som handlar om en viss Mr Douglas. Samtidigt så dyker en polisinspektör upp och ber om hjälp i ett mystiskt mord, en Mr Douglas har blivit mördad och ingen kan förstå hur det har gått till. Holmes och Watson tar fallet och reser till Birlstone, Sussex (där det hela har inträffat) för att försöka lösa mordgåtan.

Jag ska villigt erkänna att jag mest läser berättelserna om Sherlock Holmes eftersom jag är nyfiken och vill känna till den här delen av litteraturhistorien, så mycket av nutida litteratur (tv, med mera) hänvisar till Holmes så därför känns det bra att ha läst originalet. Även om jag är van att läsa på engelska så tar det lite tid för mig att komma igenom de här texterna. Inte bara på grund av språket utan även på grund av stilen. Det är spännande men rätt "torr" text om ni förstår vad jag menar.

När jag är klar, har läst mig igenom allt om Holmes, så har jag tänkt läsa Mattias Boströms bok Från Holmes till Sherlock. Det ser jag fram emot!


2 kommentarer:

Lena sa...

Vill läsa mer Doyle framöver. Från Holmes till Sherlock är otroligt läsvärd.

...med näsan i en bok... sa...

Lena - har hört såå mycket bra om Boströms bok:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...