header

header

måndag 5 juni 2017

The Adventures of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle

För er som inte vet så köpte jag för ett antal år sedan Wordsworths utgåva av Sir Arthur Conan Doyles samlade verk om Sherlock Holmes och betar av böckerna sakta men säkert. Efter att ha läst de fyra romanerna så har jag nu kommit fram till novellsamlingarna och har läst den första The Adventures of Sherlock Holmes.

Min spontana reaktion under läsningen är att jag föredrar Holmes i novellformatet. Av böckerna så är nog The Hound of the Baskervilles min favorit och den som det varit mest tempo i. Även om jag gillar alla böckerna så har de en tendens att vara ganska omständliga med tidvis ganska omfattande sidospår. I novellerna så blir berättelsen mer koncentrerad och rakt på vilket passar mig bra. På något sätt så känns det som att Conan Doyle blommar ut lite mer när han skriver kortare.

I The Adventures of... får vi träffa Irene Adler för första gången i novellen A Scandal of Bohemia där hon lyckas överlista Holmes - till hans stora förtret. Och som Watson säger:

He used to make merry over the cleverness of women, but I have not heard him do it of late. And when he speaks of Irene Adler, or when he refers to her photograph, it is always under the honourable title of the woman.
Jag ser fram emot att träffa henne längre fram i någon av de kommande novellsamlingarna, för visst får vi göra det? Har ju inte läst dem tidigare utan utgår ifrån att Irene Adler är så närvarande (och frånvarande på samma gång...) i TV-serierna...

Novellsamling innehåller 12 noveller och jag ska inte skriva om alla - det blir för långrandigt. Jag kan dock rekommendera att läsa den - särskilt om du inte läst något om Holmes tidigare och vill testa på. Något kort två mina favoriter:

A Case of Identity:
En ung kvinna söker upp Holmes för att be om hjälp. Scenariot är att hon bor med sin mamma och styvpappa som håller henne hårt. De vill inte att hon har något socialt liv för om hon gifter sig så förlorar de en inkomst, nämligen hennes del av arvet efter hennes far. Vid ett tillfälle, när styvpappan är bortrest i affärer, så tillåter hennes mamma henne gå på en tillställning och där möter hon en man. De förlovar sig strax efter, men nu är han spårlöst försvunnen och hon oroar sig över vad som kan ha hänt honom. Holmes tar sig an fallet och lösningen på mysteriet är förvånande, djävulskt som Holmes själv uttrycker det.

The Speckled Band:
Även här söks Holmes upp av en ung kvinna som är hårt hållen av sin styvfar. Hennes syster dog för några år sedan under mystiska omständigheter. Kvinnan är övertygad om att hon blev mördad, men det finns inga bevis och det är svårt att förklara hur det skulle ha gått till. Hon har nu förlovat sig och är rädd att drabbas av samma öde som sin syster. Holmes och Watson tar naturligtvis fallet.

Boken ges ut av en mängd olika förlag och har du möjlighet så rekommenderar jag att läsa den på originalspråket

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...