Fortsätt till huvudinnehåll

Fågelburen - Lisa Jewell

Det senaste året så har jag lyssnat på flera av Lisa Jewells böcker. De är av lite varierande kvalitet men underhållande och spännande. Jag gillar hennes böcker.

Handling (Förlagets text):
Välkommen till familjen Bird. De fyra syskonens barndom är en total idyll: ett vackert gammalt hus i en pittoresk by, ett varmt, mysigt kök fyllt av kärlek och skratt, soldränkta eftermiddagar i en vindlande trädgård. Men en påskhelg drabbas familjen av en tragedi så förkrossande att den driver dem isär. Åren går och syskonen växer upp utan mycket kontakt sinsemellan. Snart är det nästan som om de aldrig varit en familj. Nästan. Men inte riktigt. För något har hänt, något som får dem att vända hem, tillbaka till huset de växte upp i och till vad som egentligen hände den där påsken för länge sedan.

Mitt omdöme:
Jag räknar nog den här boken till en av de bättre av Jewell. De flesta jag har läst av henne har varit spänningsromaner och trots att det finns ett mysterium i den här boken också som måste nystas upp så skulle jag mer beskriva den som ett familjedrama. 

Den innehåller många delar förutom själva kärnhistorien som jag inte vill orda om för att undvika att förstöra någons läsupplevelse. Men den innehåller dels de olika familjemedlemmarnas individuella historier och deras gemensamma. En annan sak som jag reflekterar över är hur huvudpersonen har upplevt sin barndom som rosaskimrande för att sedan, när hon blir ung vuxen, se den i ett annat och mindre smickrande ljus. Det gör att hon blir arg på sin mamma. När hon som vuxen, i bokens nutid, ser tillbaka på det som hänt och faktiskt förstår att hennes mamma är en egen person, med egna känslor och utmaningar i livet så får hon en tredje bild av sin uppväxt. Och visst är väl livet lite så, att beroende på hur gamla vi är, vad vi själva varit med om, vilken fakta vi har så kan vi titta tillbaka på saker som har hänt och förstå dem annorlunda gång för gång.

Det här inte feelgood, snarare feelbad, men berättad med värme och med omtanke för karaktärerna. Rekommnederas varmt.

Boken ges ut av Printz Publishing och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Fiktiviteter, Feelgoodbiblioteket och En bok till.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…

Familjen i huset bredvid - Sally Hepworth

Blev nyfiken på den här boken eftersom den jämfördes med Lianne Moriartys böcker. Australien, förort, hemligheter - det lät som en bladvändare i mina öron. Dessutom brukar Printz Publishing ge ut bra böcker.

Handling (förlagets text):
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomplingen.

Men Ange, Fran och essie har ocskå sina hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varje aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne.

När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemlighetera sippra ut, och de kommer snart upptäcka att nä…