Fortsätt till huvudinnehåll

Mikael Persbrandt: Så som jag minns det - Carl-Johan Vallgren

Jag är inte så intresserad av att läsa självbiografier men den här hade jag hört en del gott om så jag bestämde mig att lyssna på den. Det är Carl-Johan Vallgren som skrivit boken men Persbrandt själv som har läst in den vilket gav en bra närvaro till texten. 

Handling (förlagets text):
"Jag har gråtit och skrattat under arbetet med denna bok. Så fyllda av brunnar av skam och ångest var mina minnen att jag fick tillverka ett öskar av silver för att kunna se huset reflekteras, det ljus som faktiskt utgjort en betydande del av min historia. Att hålla sitt liv mellan tummen och pekfingret i form av ett manuskript är en mycket märklig upplevelse, sorgsen men nödvändig. Jag ångrar ingenting men många tårar har fallit."

I Så som jag minns det berättar Mikael Persbrandt för första gången om uppväxten med en ensamstående mamma, kampen för att slå igenom som skådespelare, drömrollerna på dramaten och filmsuccéerna som följer på varandra. Om de kaotiska åren med missbruk och livet idag.

En självutlämnande och brutalt ärlig berättelse om att nå botten och ta sig upp igen.

Mitt omdöme:
Anledningen till att jag inte brukar läsa självbiografier är att jag brukar tycka att de är så tråkiga. Så mycket ältande om ett liv även om det handlar om en människa som varit med om och upplevt mycket. Jag tror att jag har lite svårt för det introspektiva, att ägna så mycket tid åt att fundera på sig själv. Sedan så förstår jag att det finns en läkande process i det hela men om man tänker sig att publicera sin text så behöver man förmodligen stryka en hel del och väga sina ord på en vågskål för att inte hänga ut och såra andra. Den här boken höll dock mitt intresse hela vägen och Persbrandt reflekterar även till viss del över detta med att behöva utelämna en del saker med hänsyn till andra människor. Den största anledningen till att boken inte släppte taget om mig beror på Vallgren som är en fenomenal författare och som satt ord på Persbrandts berättelse. Han har lyckats med konststycket att ge texten Persbrandt egen röst samtidigt som den har en romankänsla. Svårt att beskriva men den är bra skriven:)

Innan jag läste den här boken så hade jag inte fattat hur mycket Persbrandt hade knarkat. Jag visste ju att han missbrukade men vidden av det var överraskande. Också att han höll på när han så att säga var i topp på sin internationella karriär och spelade in Hobbitfilmerna. Helt galet! Hur orkar en människa med ett sådant liv? Och hur orkade hans familj - fast ibland så gjorde de i och för sig inte det.

Jag tycker mycket om delen som handlar om hans barndom och det ömsinta sättet han beskriver sin mamma trots en delvis knepig relation både när han var barn och som vuxen.

Boken innehåller en del skvaller och till exempel Peter Haber beskrivs inte i ett särskilt fördelaktigt ljus... Vi får också veta mer om relationen mellan Persbrandt och Thorsten Flinck. Men fokus ligger på Persbrandt själv, hans liv och hans karriär.

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är hyllan, Nillas krypin och Zellys bokhylla.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…