header

header

tisdag 5 juli 2011

Sorgens änglar - Hanna Johnselius

Den 28 januari 2005 förlorade Hanna och hennes man sin två månader gamla dotter Lovisa. Tiden efter, under sorgearbetet läste Hanna mycket om sorg, men hittade inte någon bok som gav konkreta tips på hur man kan hantera sin sorg. Inte heller hittade hon litteratur om tiden efter sorgen. Som en del av sitt eget sorgearbete började hon skriva, skrivandet har nu resulterat i boken Sorgens änglar. När jag öppnar boken grips jag fast av den och släpper den inte ifrån mig förrän jag läst ut hela boken (73 sidor), det liksom går inte. Det är en kombination av ämnet, språket och berättelserna som gör att jag (även om jag var så trött att ögonen hela tiden höll på att åka igen) bara inte kan lägga den ifrån mig. Jag kommer definitivt att bläddra igenom den igen, jag tror att det här är en bok att läsa flera gånger - åtminstoner de mer teoretiska delarna av boken.
Johnselius skriver om det oförståeliga - att förlora sitt barn, och sedan tiden efter. Det är inte utan att ångestspöket griper tag i magen på mig när jag läser några av sorgeberättelserna, alltså delar av boken där Hanna och andra föräldrar berättar om hur det var när de förlorade sitt barn. Något jag inte hade tänkt på var omgivningens reaktion gentemot föräldrarna, att människor undviker personer i sorg kände jag till, men inte att en del kan vara fördömande mot att sörjande också kan visa glädje. Flera föräldrar beskriver vilka blickar de får på sig när de tillslut kan börja skratta och känna glädje igen. Som att folk tänker "ska inte ni som har förlorat ett barn vara ledsna".
Tesen som Johnselius driver är att vi alla möter på personer som på ett eller annat sätt, medvetet eller inte, hjälper oss vidare - drar oss ur sorgen. Hon kallar dessa personer Sorgeänglar, därav titeln på boken. Jag hade velat veta mer om Sorgeänglar, tycker att hon hade kunnat ägna dem lite mer tid. Det är spännande tycker jag.., vad är det som sorgeänglarna triggar, hur får de oss ur sorgen, hur upptäcker vi dem?
I det som är mer en teoretisk del av boken gör hon en analys av Jobs bok i Bibeln som handlar om sorg, att förlora sin familj och allt man har. I den berättelsen kan vi följa Jobs sorgearbete och hur även han stöter på en Sorgeängel. Berättelser, myter och legender har genom alla tider hjälpt människor att hantera svåra situationer och upplevelser. Det är skönt att höra att det fortfarande händer i modern tid, att Hanna tog hjälp av Jobs bok i sin sorgebearbetning och hur hon gjorde det.
Hanna Johnselius har ett fint och lättillgängligt språk. Hon berör i sin enkelhet. Insidan är lika vacker som utsidan... Jag tyckte mycket om den här boken och tror att den kan hjälpa många, inte bara föräldrar som mist sitt barn utan även andra människor i sorg. Eller sådana som är rädda för att sörja eller för att hamna i en situation där man kommer att sörja. Helt enkelt tycker jag det är en bok för alla att läsa!

Läs vad andra har skrivit om boken här och här
Köp boken på Bokus, Adlibris eller Bokia

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...