header

header

tisdag 26 juli 2011

Analys av ett mord - Jed Rubenfeld

Stratham Younger är läkare, föreläsare och en av USA:s första psykoanalytiker, lärjunge till den store Sigmund Freud. När Freud anländer till New York 1909 ser han till att vara en av dem som tar hand om honom och hans följseslagare Carl Jung och Sándor Ferenczi. Freud är inbjuden till USA för att hålla en serie föreläsningar om psykoanalysen vid det universitet där Younger är anställd, Clarks University.
Samtidigt så hittas en rik ung kvinna mördad, strypt, i sin lägenhet - märkligt nog försvinner liket från bårhuset och hennes familj går inte att hitta. Kvällen efter attackeras ytteligare en av New Yorks unga rika kvinnor, men hon har turen att överleva. Överfallet har dock gjort att hon både förlorat talförmågan och minnet.
Av en händelse stöter Younger på en av de som jobbar på fallet, när denne får höra att Younger kan få personer att ta fram förträngda minnen ombeds han ta sig an den unga kvinnan. Under handledning av Freud analyserar han henne och blir allt mer inblandad i utredningen. Utredningen leds av coronern Hugel som endast vill anlita en polis, nämligen den unga och oerfarne konstapel Littlemore. Trots sin status som gröngöling visar han sig ha huvudet på skaft och vara mycket envis och enträgen.
Jed Rubenfeld
Rubenfeld beskriver ett New York under uppbyggande. Början av 1900-talet var en tid då många av de kända skyskraporna uppfördes, Manhattanbron slutfördes 1909 och automobiltrafiken ersatte alltmer hästdragna fordon. Dagens New York började ta form.
Själva deckarhistorien, mordgåtan, vävs skickligt in i dessa miljöbeskrivningar och diskussioner kring psykoanalys, mental hälsa och orsaken till neurologiska åkommor. Författaren har använt sig av verkliga historiska personer och händelser och satt in dem i ett fiktivt sammanhang. Det blir väldigt intressant att läsa epilogen där det noga redogörs vad som är rent påhitt och vad som bygger på historiska fakta.
I en tid då kognitiv psykologi är på modet tycker jag att det är särskilt uppfriskande att läsa om psykoanalysens fader och hur omvälvande hans tankesätt var. Hans adept Carl Jung får ingen positiv beskrivning i den här boken - han görs ner rätt ordentligt faktiskt...lite synd kan jag tycka.
Berättarrösten varvas mellan  första person (Younger) och tredje person. Det är ett knep som funkar ibland men inte här, det blev alldeles för förvirrande och gjorde att historien tidvis tappade sitt flöde. Annars så gillar jag Rubenfelds språk, det är liksom rakt på sak, ganska konkret.
Mordgåtan i sig upplever jag som lite rörig och det blir kanske några vändningar för mycket, men den är onekligen spännande...Jag ska inte skriva mer om det - risk att jag sabbar någonting...
Allt som allt så är det en välskriven annorlunda historiska mordgåta som absolut förtjänas att läsas och som med fördel kan läsas i hängmattan- Är man dessutom intresserad av psykoanalys så bör man definitivt sätta sin näsa i den!
Andra som skrivit om Analys av ett mord är Ett hem utan böcker, PocketBlogg, Cecilias bibliotek och Camilla boklåda. Väldigt blandade åsikter!

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Jag älskade verkligen den här boken!
En av de bästa jag läste under förra året. verkligen hög mysfaktor på den! =)

med näsan i en bok sa...

Absolut hög mysfaktor:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...