header

header

söndag 24 juli 2011

Min salig bror Jean Hendrich - Carina Burman

Sent omsider kommer här en sammanfattning av mina tankar kring Carina Burmans bok Min salig bror Jean Hendrich. Det var en bok som tog mig ganska lång tid att läsa (cirka två veckor) trots att den inte är någon tegelsten (344 sidor). Jag tyckte om boken, men det var inte någon bladvändare, snarare en bok att insupa i måttliga mängder.

Burman är författare och litteraturforskare och har tidigare även skrivit en avhandling om poeten, skalden Johan Henric Kellgren som är huvudpersonen i den här boken. Detta är hennes debutbok och gavs ut första gången 1993.

Året är 1795 och poeten har avlidit. Kanslirådet Nils von Rosenstein har för avsikt att skriva en levnadsteckning över honom och ber Kellgrens bror, prosten Jonas Kiellgren, och hans älskarinna Fru Hedda Falk att hjälpa honom genom att anteckna ner sina minnen. Boken varvas av deras berättelser. Genom brodern får vi lära känna Kellgren från barndom, genom studietid och sedan i vuxen ålder. Hedda Falk berättar öppenhjärtat om deras hemliga, passionerade och tidvis komplicerade förhållande. Johan Hendric (Jean Hendrich) var en kvinnotjusare utan dess like, drabbades av syfilis tre gånger under sin livstid, och gifte sig aldrig. Redan från barndomen var han svag och lungsjuk. Han levde ett liv i glamour, festade mycket och blev Gustaf III:s gunstling.

Carina Burman
Jag kan inte så mycket om 1700-talet men Burman som är en riktig expert på området ger mig en trovärdig, kunnig och målande beskrivning. Likt Joyce Carol Oates tar hon en verklig person och verkliga händelser och väver ihop det med egna fantasier och funderingar. I efterordet berättar hon hur hon under sitt forskningsarbete hittade en okänd dubbelbiografi över Kellgren med ett förord av Rosenstein. Så började hennes idé om boken ta form. Spännande!

Särskilt imponerad är jag över Burmans språk, det är som att tas tillbaka till 1700-talet. Som att texterna verkligen är skrivna av prosten och Hedda Falk. Trots det blir det inte tradigt eller svårläst, utan gör bara historien och miljöbeskrivningen troligare. Man kommer nära karaktärerna i boken och blir nyfiken på hur det ska gå för dem. Som läsare får man träffa flera av 1700-talets kända kulturelit och jag fick känslan av att få lära känna dem på ett personligt och privat plan.

Det här är ingen sommarbok att ta med sig till stranden, hellre en bok att läsa i lugna stunder av ensamhet. Jag rekommenderar den till dig som är intresserad av 1700-talets Sverige och vill läsa något annorlunda. En bra bok, men som sagt, ingen bladvändare.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Det var på Fridhems Folkhögskolans skrivarkurs en sommar jag hörde Carina Burman berätta om Min salig bror Jean Hendrich, hittade nu som pocket på loppis.. kanske läser jag om.

med näsan i en bok sa...

Det tycker jag du ska göra! Vad intressant att höra henne berätta om boken!

♥ Hannele sa...

Burman har skrivit även Fredrika Bremers biografi, och mycket annat

med näsan i en bok sa...

Har länge sett flera av hennes böcker i mammas bokhylla...kanske blir att låna lite därifrån...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...