header

header

måndag 13 juni 2016

De förklädda flickorna i Kabul - Jenny Nordberg

Jag lyssnade på den här boken för några månader sedan (ligger fortfarande alldeles för mycket back i mitt "recenserande"!!!) men upptäcker lite då och då hur jag fortfarande pratar om den och rekommenderar den till andra.

De förklädda flickorna i Kabul är en reportagebok om Afghanistan och närmare bestämt om fenomenet bacha posh - flickor som kläs ut som pojkar av föräldrar som är i desperat behov av söner, men även för att ge flickor en möjlighet till skolgång och ett friare liv. Jenny Nordberg är journalist och har levt och verkat i Afghanistan.

Anledningen till att jag tyckte så mycket om boken är framförallt för att den är så respektfullt skriven. Nordberg djupdyker i fenomenet, intervjuar och lär känna familjer och flickor/kvinnor som lever som män och avslutar boken med en feministisk analys med Afghanistan som utgångspunkt men som är applicerar i alla länder och kulturer. Det lyser igenom texten att hon genuint tycker om de personer hon möter och svartmålar varken människor eller kulturen. Hon problematiserar och vågar adressera flickor och kvinnors svåra verklighet utan att bli fördömande.

Boken ges ut av Månpocket och går att köpa på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är C.R.M. Nilsson, Hedvigs bokhylla och Annas bokblogg


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...