header

header

onsdag 22 november 2017

Några enkla tips i all ödmjukhet...

Jag har varit en flitig lyssnare på ljudböcker i några år nu och känner att jag har några tips att dela med mig av till personer som har till uppgift att läsa in ljudböcker.

För mig är en bra inläsare en sådan som jag som lyssnare inte ens märker av. Om du blir en del av berättelsen så pass mycket att jag inte tänker på din röst - då har du lyckats helt och hållet. Det är självklart väldigt svårt men för att närma dig att ge lyssnaren den magiska upplevelsen av en ljudbok så kommer här en lista över saker du ska undvika:

  1. Se till att inte vara muntorr! Det finns nästan ingenting som är mer irriterande än det där torrsmackandet som uppstår som följd. Till slut hör man ingenting annat än det. Ja, jag har slutat att lyssna på böcker på grund av detta!
  2. Andas tyst. Djupa inandningar innan en mening stör. Om du behöver öva så börja sjunga i kör så får du lära dig körandning - mycket användbart!
  3. Dramatisera inte så himla mycket - helst så lite som möjligt. Det är inte radioteater du håller på med. Det är inte du som ska framhävas - det är berättelsen! (Det här kan vara svårt för manliga genier att förstå, men prova)
  4. Pendla inte i volym, det kan bli jättejobbigt för lyssnaren om du först viskar och sedan skriker. Små skiftningar i volym är däremot helt ok. Du behöver självklart inte låta som en robot.
  5. På samma tema, men känner att jag behöver nämna det alldeles särskilt, mumla inte.
  6. Betona orden rätt. Hitta inte på egna uttal av ord, säg som de flesta! Dialekter är ursäktade.
  7. Låtsas inte att du kan en dialekt som inte är din från början. Om du är från Stockholm och karaktären kommer från Umeå, försök inte prata som en Umebo - det kommer inte att gå. Prata på det sätt som känns mest naturligt för dig (minus då om du betonar ord konstigt, då måste du faktiskt anpassa dig).
  8. Samma som ovan gäller om du ska gestalta någon av det andra könet. Läs inte med extra ljus eller extra mörk röst. Det blir bara töntigt.
Hur svårt kan det vara liksom ;)

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...