header

header

söndag 3 juni 2018

Hotet (Ättlingarna) - Mats Söderlund

Urban Fantasy, Sci-Fi, Dystopi? Jag är dålig på genrebestämmelser men något åt det hållet är Hotet, poeten Mats Söderlunds första bok i trilogin Ättlingarna. Den utspelar sig i Västerbotten (och delvis i Hong Kong) och jag fick tips om den här boken när jag var på ett litterärt evenemang här i Umeå där Söderlund deltog.

Blev så himla nyfiken på boken och har nu lyssnat på den som ljudbok med Lo Kauppi som uppläsare. Hon gjorde en bra inläsning FÖRUTOM när hon skulle ha någon slags Skellefteå-dialekt men det mer blev "Stokholmsnorrbottniska". Jag har sagt det förut och säger det igen - om du som inläsare inte bemästrar en dialekt - försök inte, det stör bara!

Handling (förlagets text):
Hon kände deras närvaro i ryggen. Snodde runt ett halvt varv. En grupp högresta gestalter med tunga packningar gungade fram med vattnet forsande kring låren. Hon såg dem, men inte bara med ögonen, hörde deras steg trumma mot marken, kände lukten av deras kläder, svett, andedräkt. De sprang rakt mot henne.

Jennys pappa försvinner spårlöst under en fjällvandring. Först långt senare får hon veta vad som egentligen hände den där dagen. Det visar sig att familjen är del av något mycket större - en uråldrig hemlighet som förts vidare från generation till generation. Jennys föräldrar har undanhållit sanningen under hela hennes uppväxt. Vem - eller vad - är hon?

Hotet är första delen i en trilogi som utspelar sig i en nära belägen framtid där klimatkatastrofer är vardag och bristen på vatten har drivit stora delar av världens befolkning på flykt. I ett hypermodernt och ständigt uppkopplat samhälle blir det plötsligt uppenbart att det ligger mer sanning i folktro och gamla sägner än vad någon kunnat ana.

Mina reflektioner:
Det är inte utan att mina tankar går till Stallo av Stefan Spjut när jag läser den här boken. Det beror på miljöerna, folktron, väsen och upptäckten av att världen inte är vad man tror. Men ungefär där tar liknelserna slut. I Hotet så har klimatkatastrofen blivit ett faktum. Världen har förändrats på grund av den, FN har tagit en världsledande roll och chansen till överlevnad har att göra med tillgången till vatten och att klara av snabba väderomslag.

Den här boken har en komplicerad handling med många trådar och jag imponeras över hur Söderlund får ihop allting. Samtidigt som vi får följa Jenny och hennes syskon i Skellefteåhamn, hur de brottas med att de har annorlunda förmågor än sina kompisar men vill vara som alla andra, så kämpar deras mamma Gapa i FN för att hindra ett privat företag att ta över all världens vattentillgångar.

Jenny som har glömt det mesta från när hennes pappa försvann börjar få tillbaka skärvor av minnen. Konstiga minnen som skrämmer henne. Hon och syskonen upptäcker att de är bevakade. De undrar om det har med Gaupas jobb och göra och om hon är i fara. Vem kan de egentligen lita på?

Det här är en oerhört spännande ungdomsbok (som med fördel även läses av vuxna!) som innehåller spänning, framtida teknik, action, mysterier men även behandlar allvarligare ämnen som miljöpolitik, demokrati och hur vi agerar vid katastrofer. Jag kommer alldeles säkert att läsa kommande böcker i trilogin!

Boken ges ut av Rabén och Sjögren och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Jennies boklista, Boklådan och Tusen sidor

2 kommentarer:

Eli sa...

Jag har varit jättenyfiken på denna! Övervägde att lyssna på den men kan inte med att lyssna på böcker där uppläsaren misslyckas med dialekt eller försöker göra olika röster och misslyckas. Skulle du säga att det är en stor del av boken? I så fall läser jag nog hellre den fysiska boken...

...med näsan i en bok... sa...

@Eli Tack och lov är det inte en stor del av boken utan främst när det är pappan som pratar och han är mest med i början av boken. Du vågar dig nog på att lyssna på den

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...