Fortsätt till huvudinnehåll

Hotet (Ättlingarna) - Mats Söderlund

Urban Fantasy, Sci-Fi, Dystopi? Jag är dålig på genrebestämmelser men något åt det hållet är Hotet, poeten Mats Söderlunds första bok i trilogin Ättlingarna. Den utspelar sig i Västerbotten (och delvis i Hong Kong) och jag fick tips om den här boken när jag var på ett litterärt evenemang här i Umeå där Söderlund deltog.

Blev så himla nyfiken på boken och har nu lyssnat på den som ljudbok med Lo Kauppi som uppläsare. Hon gjorde en bra inläsning FÖRUTOM när hon skulle ha någon slags Skellefteå-dialekt men det mer blev "Stokholmsnorrbottniska". Jag har sagt det förut och säger det igen - om du som inläsare inte bemästrar en dialekt - försök inte, det stör bara!

Handling (förlagets text):
Hon kände deras närvaro i ryggen. Snodde runt ett halvt varv. En grupp högresta gestalter med tunga packningar gungade fram med vattnet forsande kring låren. Hon såg dem, men inte bara med ögonen, hörde deras steg trumma mot marken, kände lukten av deras kläder, svett, andedräkt. De sprang rakt mot henne.

Jennys pappa försvinner spårlöst under en fjällvandring. Först långt senare får hon veta vad som egentligen hände den där dagen. Det visar sig att familjen är del av något mycket större - en uråldrig hemlighet som förts vidare från generation till generation. Jennys föräldrar har undanhållit sanningen under hela hennes uppväxt. Vem - eller vad - är hon?

Hotet är första delen i en trilogi som utspelar sig i en nära belägen framtid där klimatkatastrofer är vardag och bristen på vatten har drivit stora delar av världens befolkning på flykt. I ett hypermodernt och ständigt uppkopplat samhälle blir det plötsligt uppenbart att det ligger mer sanning i folktro och gamla sägner än vad någon kunnat ana.

Mina reflektioner:
Det är inte utan att mina tankar går till Stallo av Stefan Spjut när jag läser den här boken. Det beror på miljöerna, folktron, väsen och upptäckten av att världen inte är vad man tror. Men ungefär där tar liknelserna slut. I Hotet så har klimatkatastrofen blivit ett faktum. Världen har förändrats på grund av den, FN har tagit en världsledande roll och chansen till överlevnad har att göra med tillgången till vatten och att klara av snabba väderomslag.

Den här boken har en komplicerad handling med många trådar och jag imponeras över hur Söderlund får ihop allting. Samtidigt som vi får följa Jenny och hennes syskon i Skellefteåhamn, hur de brottas med att de har annorlunda förmågor än sina kompisar men vill vara som alla andra, så kämpar deras mamma Gapa i FN för att hindra ett privat företag att ta över all världens vattentillgångar.

Jenny som har glömt det mesta från när hennes pappa försvann börjar få tillbaka skärvor av minnen. Konstiga minnen som skrämmer henne. Hon och syskonen upptäcker att de är bevakade. De undrar om det har med Gaupas jobb och göra och om hon är i fara. Vem kan de egentligen lita på?

Det här är en oerhört spännande ungdomsbok (som med fördel även läses av vuxna!) som innehåller spänning, framtida teknik, action, mysterier men även behandlar allvarligare ämnen som miljöpolitik, demokrati och hur vi agerar vid katastrofer. Jag kommer alldeles säkert att läsa kommande böcker i trilogin!

Boken ges ut av Rabén och Sjögren och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Jennies boklista, Boklådan och Tusen sidor









Kommentarer

Eli sa…
Jag har varit jättenyfiken på denna! Övervägde att lyssna på den men kan inte med att lyssna på böcker där uppläsaren misslyckas med dialekt eller försöker göra olika röster och misslyckas. Skulle du säga att det är en stor del av boken? I så fall läser jag nog hellre den fysiska boken...
@Eli Tack och lov är det inte en stor del av boken utan främst när det är pappan som pratar och han är mest med i början av boken. Du vågar dig nog på att lyssna på den
Anonym sa…
Kan någon sammanfatta boken. Inte ett kort stycke utan ett långt

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon