Fortsätt till huvudinnehåll

Agnetas bok - Maria Gustavsdotter

Jag har läst den femte boken i Maria Gustavsdotters serie om prästdöttrarna. Inlägg om föregående böcker hittar ni om ni klickar på "Recenserat" ovan.

Handling:
I den femte boken får vi åter träffa Ulrika, Katarina, Ylva och Ebba men fokus ligger på hushållerskan Agneta som förälskat sig i prästsonen Magnus Morlandeus. Ja, och så får vi träffa den förhatlige Kyrkoherden Jostein också. Historien utspelar sig på 1600-talet och det är hårda tider i Sverige med missväxt, krig och onaturligt kalla vintrar. 

Gamle kyrkoherdens änka Anna Theodora bor under sitt sorgeår kvar i prästgården tillsammans med sin son, den nye kyrkoherden Jostein och hushållerskan Agneta. Magnus har börjat uppskatta att besöka prästgården tack vare Agneta men har svårt med Jostein som ständigt kritiserar honom. Magnus har startat en skola och tar emot både flickor och pojkar, något som Jostein inte uppskattar. Han försöker övertala Jostein om att låta sin halvbror, Anna Theodoras son, att gå i skola men Jostein vill helst undervisa honom själv.

Mitt omdöme:
Det händer mycket i alla syskonens liv och även om det är Agnetas bok så är det som händer i Katarina och Ebbas liv det som fångar mig mest av allt. Ebba har flyttat till Katarina i Uddevalla för att fly undan Jostein. Hon hjälper till i Katarinas affärsbod där hon träffar en man som hon gifter sig med. Men hon kämpar fortfarande med sin epilepsi och sviterna efter Josteins våldtäkt.

Ulrika i Dalarna får ta konsekvenserna av Ylvas handlingar som skildrades i förra boken, Ylvas bok, och flyr sitt hem tillsammans med barnen. De beger sig ut på en farofylld vandring och frågan är om de kommer att hitta en trygg plats att slå ner sina bopålar på.

Men den stora frågan i boken är såklart - Kommer Agneta och Magnus att få varandra? Och det är tur att Gustavsdotter skriver in en kärlekshistoria i berättelsen så att vi som läsare får till oss en känsla av hopp också.

Det här är en spännande, dramatisk historisk skildring ur ett kvinnligt perspektiv. Gillar du att läsa historiska romaner så kan jag verkligen rekommendera alla Maria Gustavsdotters böcker (jag har läst en del) men särskilt den här serien.

Boken ges ut av Historiska Media och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är och dagarna går, Bokparet och hyllan.





Kommentarer

Anonym sa…
FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2020

Sitter du självisolerad och sysslolös? Frustrerad av mygg och evigt regn? Skriv en novell! Science fiction, fantasy och skräck passar i dessa coronatider när världen verkar vrickad.
Här en liten påminnelse om Fantastiknovelltävlingen, som firar 20-årsjubileum i år!
Justera munskyddet, sprita fingrarna, desinficera tangentbordet och släpp apokalypsen lös...

* Tävlingsbidrag som ren text (inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 30 augusti till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com. Rubrik "Tävlingsbidrag".

* Noveller inom science fiction, fantasy eller skräck, på svenska och max 50 000 tkn. Flera bidrag tillåtet.

* Vinnarna utses av en jury. Prisplatsnoveller postas även på SKRIVA-listan och erbjuds nästa E-antologi från Novellmästarna. Hedersomnämnanden kan också utdelas. 1:a-pris 999 kr. 2:a 600 kr. 3:e 400 kr, därtill årsprenumeration på tidskriften Skriva.

Mer info http://ahrvid.bravejournal.com Tävlingen är tacksam för stöd av föreningen Novellmästarna, samt Wela Förlag http://www.welaforlag.se/ , Exilium Förlag http://exiliumforlag.se/ samt författarna Ulf Broberg http://www.broberginnovation.se/ och KG Johansson http://www.kgjohansson.se/
Fantastiknovelltävlingen arrangeras sedan år 2000 av E-postlistan SKRIVA (att skilja från tidskriften http://tidningenskriva.se/ ) Sveriges äldsta skrivarlista startad 1997. För att gå med i detta wittra sällskap maila skriva-request@freelists.org, med ämnesrubrik: subscribe.

--Ahrvid Engholm
(tävlingsadmin)

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...