Fortsätt till huvudinnehåll

Familjen - Johanna Bäckström Lerneby


Jag lyssnade på den här boken när jag bilade mellan Umeå och Varberg i sommar och kände för att lyssna på något verklighetsbaserat. Den kändes aktuell när jag lyssnade på den men med allt som händer i Göteborg och Angered nu så är den minst sagt högaktuell och intressant att lyssna på för den som vill förstå och veta mer om hur och varför samhället och polisen på många sätt tappat greppet om stadsdelen Angered.

Handling (förlagets text):
I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim.

Under mer än ett decennium har den prisbelönte journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det "parallella samhället".

I detta omskakande reportage får vi följa familjen, de som drabbats av deras brott och myndigheternas jakt för att sätta dit dem - en gång för alla.

Mitt omdöme:
Jag minns att jag 2017 läste Bäckström Lernebys granskande reportage om familjen Ali Kahn från Angered. Den här boken är en vidareutveckling av reportaget. Familjen har fått byta namn till Al Asim, men det är samma släkt det handlar om.

Jag är djupt imponerad över den research som Bäckström Lerneby har gjort som journalist och som mynnat ut i den här boken. Genom åren så har hon i olika sammanhang intervjuat olika medlemmar av familjen, intervjuat poliser och representanter för andra myndigheter, lyssnat av rättegångar, tagit del av omfattande utredningsmaterial och andra dokument och så vidare. Allt detta har hon kokat ner i en berättelse om hur det kan gå när myndigheter inte är närvarande i ett samhälle där så många människor befinner sig i arbetslöshet, har en låg utbildningsnivå och dåliga språkkunskaper. Familjen Al Asims överhuvud är en respekterad imam som kliver in och medlar i konflikter, löser "problem" och styr och ställer. Själv vill han tona ner sin roll inför Bäckström Lerneby men det är uppenbart att ingen vill gå emot honom eller hans familj. 

Bäckström Lerneby skriver in sig själv i boken vilket tilltalar mig. Hon är inte bara en anonym berättarröst utan beskriver sina tankar och känslor. Till exempel hur hon charmas av imamen, trots all kunskap hon har om hans "verksamhet", så pass att hon glömmer bort att ställa vissa frågor som hon förberett. Han är skicklig och pratar bort henne. Han vill, genom familjen, också styra vad hon ska skriva om honom och familjen i artiklar och när hon berättar att hon ska skriva en bok blir han inte alls förtjust.

Det finns en fiktiv karaktär i boken. Caféägaren Maria får symbolisera de personer som utsatts av hot och utpressning av familjen Al Asim. Jag har läst en recension som varit kritisk till att hon skapat en fiktiv karaktär men jag tycker att Marias berättelse var nödvändig för att ge offren en röst. Av säkerhetsskäl så vill hon inte hänga ut enskilda individer som fallit offer för den kriminella familjen men hon vill ändå berätta deras historia. Att boken har ett tydligt brottsofferperspektiv tycker jag ger den mer djup, blir mer sympatisk och får mig som läsare att förstå problematiken med parallella samhällen med odemokratiska styren på ett bättre sätt.

Det här är en riktigt bra, intressant och spännande reportagebok. Läs den!

Boken ges ut av Mondial och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som har bloggat om boken är Enligt O, och dagarna går och Fru E.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...