Jag lyssnade på den här boken när jag bilade mellan Umeå och Varberg i sommar och kände för att lyssna på något verklighetsbaserat. Den kändes aktuell när jag lyssnade på den men med allt som händer i Göteborg och Angered nu så är den minst sagt högaktuell och intressant att lyssna på för den som vill förstå och veta mer om hur och varför samhället och polisen på många sätt tappat greppet om stadsdelen Angered.
Handling (förlagets text):
I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim.
Under mer än ett decennium har den prisbelönte journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det "parallella samhället".
I detta omskakande reportage får vi följa familjen, de som drabbats av deras brott och myndigheternas jakt för att sätta dit dem - en gång för alla.
Mitt omdöme:
Jag minns att jag 2017 läste Bäckström Lernebys granskande reportage om familjen Ali Kahn från Angered. Den här boken är en vidareutveckling av reportaget. Familjen har fått byta namn till Al Asim, men det är samma släkt det handlar om.
Jag är djupt imponerad över den research som Bäckström Lerneby har gjort som journalist och som mynnat ut i den här boken. Genom åren så har hon i olika sammanhang intervjuat olika medlemmar av familjen, intervjuat poliser och representanter för andra myndigheter, lyssnat av rättegångar, tagit del av omfattande utredningsmaterial och andra dokument och så vidare. Allt detta har hon kokat ner i en berättelse om hur det kan gå när myndigheter inte är närvarande i ett samhälle där så många människor befinner sig i arbetslöshet, har en låg utbildningsnivå och dåliga språkkunskaper. Familjen Al Asims överhuvud är en respekterad imam som kliver in och medlar i konflikter, löser "problem" och styr och ställer. Själv vill han tona ner sin roll inför Bäckström Lerneby men det är uppenbart att ingen vill gå emot honom eller hans familj.
Bäckström Lerneby skriver in sig själv i boken vilket tilltalar mig. Hon är inte bara en anonym berättarröst utan beskriver sina tankar och känslor. Till exempel hur hon charmas av imamen, trots all kunskap hon har om hans "verksamhet", så pass att hon glömmer bort att ställa vissa frågor som hon förberett. Han är skicklig och pratar bort henne. Han vill, genom familjen, också styra vad hon ska skriva om honom och familjen i artiklar och när hon berättar att hon ska skriva en bok blir han inte alls förtjust.
Det finns en fiktiv karaktär i boken. Caféägaren Maria får symbolisera de personer som utsatts av hot och utpressning av familjen Al Asim. Jag har läst en recension som varit kritisk till att hon skapat en fiktiv karaktär men jag tycker att Marias berättelse var nödvändig för att ge offren en röst. Av säkerhetsskäl så vill hon inte hänga ut enskilda individer som fallit offer för den kriminella familjen men hon vill ändå berätta deras historia. Att boken har ett tydligt brottsofferperspektiv tycker jag ger den mer djup, blir mer sympatisk och får mig som läsare att förstå problematiken med parallella samhällen med odemokratiska styren på ett bättre sätt.
Det här är en riktigt bra, intressant och spännande reportagebok. Läs den!
Kommentarer