Fortsätt till huvudinnehåll

1794 - Niklas Natt och Dag

Jag blev helt betagen av 1793, den första boken i Natt och Dags trilogi om Mickel Cardell och Anna-Stina Knapp. Förväntningarna var därför mycket höga på bok nummer två.

Handling (Förlagets text):
En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. 

På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. 

I den andra delen av Niklas Natt och Dags "Bellman noir"-trilogi, får vi åter följa Mickel Cardell och Anna-Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där vad lite som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall. Niklas Natt och Dag visar att han är långifrån färdig med sin brutala och nakna skildring av det sena 1700-talets mörka vrår.

Mitt omdöme:
Jag vet inte vad som hände men jag tror att jag var ofokuserad när jag lyssnade på den här boken. 1793 sögs jag in och när jag lyssnade på den så kändes det som att jag var på plats. När jag lyssnade på den här så fladdrade tankarna iväg. Det behöver inte vara bokens fel, mest troligt var det inte det. Jag blir lite irriterad på mig själv att jag slösade bort den här boken när jag kanske egentligen bara var mottaglig för en podd, inte en maffig bok...Kanske ska jag lyssna igenom den igen.

Med det sagt så är detta en spännande och välskriven historia som tar sin början med att en ung man skickas iväg till Västindien. Den officiella orsaken är att han ska få upptäcka världen och bli mer lärd men huvudskälet är egentligen att skilja honom från kvinnan han älskar som enligt familjen inte är värdig honom. Under sin resa så får han reda på att hans pappa och bror avlidit. Han åker hem för att gifta sig med sitt livs kärlek. Men under bröllopsnatten så mördas hon på ett högst blodigt sätt och brudgummen, som inte minns något av natten, beskylls och sätts på Danvikens hospital. Brudens mamma tror inte på historien och anlitar Mickel Cardell att lösa brottet.

Mickel, som är svårt nedsupen och sörjer sin vän Cecil Winge, tar sig an fallet. Vi får även återigen möta Anna-Stina Knapp och följa vad som händer i hennes liv, något som jag uppskattar.

Precis som 1793 så är den här boken våldsam, blodig och smutsig men Mickel är en sympatisk figur mitt i allt elände. Och enveten, han backar inte när spåren tar honom på vägar som han helst skulle vilja undvika.

Det här är en bra bok men gör inte som jag utan ge boken den tid och fokus som den förtjänar.

Boken ges ut av Forum och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Ugglan och boken, Johannas deckarhörna och Läsa och Lyssna.




 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon