header

header

fredag 28 juni 2019

1793 - Niklas Natt och Dag

Har varit nyfiken på den här boken ett tag och hört både ris och ros om den. Nu har jag lyssnat på den.

Handling (Förlagets text):
Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia. Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya. Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm har skådat på ett decennium är i antågande. Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sengustavianska tiden dess prakt och ståtligt, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt egna samhälle. 1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmycke och ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal.

Mitt omdöme:
Först vill jag bara kommentera förlagets beskrivning av svenskt 1700-tal. Visst har man matats mycket med bilden av fina kläder, peruker, maskerader och parfym men det första jag tänker på är ändå smuts och fattigdom, åtminstone vad gäller storstäderna. Natt och Dag är inte den första författaren som klär av 1700-talets dess prakt och ståtlighet om jag säger så...

Jag tyckte mycket om den här boken. Har hört en del som upplevt den som långsam. Det gjorde verkligen inte jag. Det här är en väldigt spännande mordgåta i historisk tid.

Det märks att författaren är väl påläst om den tid boken utspelar sig. Hans miljöbeskrivningar gör att jag inte bara får en tydlig bild av hur Stockholm och dess invånare ser ut. Jag känner också hur det luktar och jag hör hur människor låter. När palten (separationsvakten) Mickel Cardell i fyllan vadar genom det smutsiga vattnet fyllt av träck i Fatburen för att undersöka vad det är för föremål barnen har sett i vattnet så kräks jag nästan. Jag börjar genast tänka på de i stort sett inte finns några tvättmöjligheter och hur han ska lukta i flera dagar efter det äventyret.

Genom korgflickan Anna Stina Knapps öde får vi inte bara lära känna en stark karaktär utan även hur det var ställt för kvinnorna på den tiden. Anna Stina utsätts för en våldtäkt och blir anklagad för hor (av våldtäktsmannens föräldrar - han har gått hem och lipat till dem för att hon inte ville gifta sig med honom) och måste straffjobba i ett spinneri som sköts av en sadistisk man. Men Anna Sina är inte den som bara passivt tar emot orättvisor.

Själva mordgåtan, och det som leder fram till mordet, är så oerhört grymt och detaljerat beskrivet att till och med en van skräckläsare som jag får lite hurven.

Jag rekommenderar verkligen den hör boken och ser framemot uppföljaren 1794 som ska komma ut i september.

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Boktanken, hyllan och Carolina läser.


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...