header

header

söndag 2 juni 2019

Slutet - Mats Strandberg

Jag har verkligen gillat de böcker som jag har läst av Strandberg så när hans ungdomsbok Slutet kom ut så blev jag nyfiken. Jag läste den i slutet av sommaren 2018, så det börjar vara ett tag sedan.

Handling (förlagets text):
Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta.

Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll?

Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?

Mitt omdöme:
Jag har inte någon stor vana av att läsa ungdomsböcker även om det, av olika anledningar, har blivit en del sedan jag började skriva den här bloggen. Jag är inte heller superförtjust i böcker för unga vuxna, kanske främst på grund av språket.

Min högst ovetenskapliga bedömning är att Strandberg använder sig av ett språk som är väl lämpat för målgruppen, men för mig som inte längre är ung vuxen så bidrar just språket till att göra den fantastiska berättelsen om de två ungdomarna platt och förenklad. Hade han inte kunnat skriva två versioner, tänker jag när jag läser. Just för att själva idén bakom boken och berättelsen är så vansinnigt pännande och bra.

Det vanliga är ju att böcker bara ägnar en kort stund åt tiden innan apoklypsen och sedan större delen åt "efteråt", men i Slutet finns det nog inget efter. Jag känner verkligen med alla karaktärerna och Strandberg är skicklig när han bygger upp dem, vi får sakta men säkert lära känna dem allt bättre.

Den här boken är en pärla även om den inte föll mig helt i smaken och jag rekommenderar den. Tror jag ska sätta den i händerna på min unge om något år.

Boken ges ut av Rabén och Sjögren och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är ...och dagarna går, Tjejsnack by Alex och Bokbabblarna.Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...