Vikingasilver är den andra boken i Catharina Ingelman-Sundbergs trilogi om vikingatidens Birka. Den första boken har jag skrivit om här.
Handling (förlagets text):
Handling (förlagets text):
Erik Bärnstenshandlare har lämnat Birka och gått i viking. Han befinner sig i Frankerriket, och resan i västerled kantas av äventyr och strapatser. Hemma i Birka driver Estrid ett nyöppnat värdshus. I den blomstrande vikingastaden bjuds allt från silver och pälsverk till skimrande glas och trälar ut på marknadsplatsen. Hit kommer handelsmännen från fjärran länder och i mötet med en främling uppstår en stor passion. Den hårdföre biskop Gautbert predikar Guds straff och helvetet och hävdar att kvinnan ska underkasta sig mannen. Striden mellan kristna och hedningar hårdnar och maktkampen kommer i högsta grad att påverka både Erik och Estrid.
Mitt omdöme:
Ingelman-Sundberg skrev vikingaböckerna på 90-talet och det lyser igenom en del när det kommer till de romantiska berättelserna. För mig märks det aldrig så tydigt som när jag läser böcker eller ser filmer som är 20-30 år gamla att det faktiskt har hänt en del på jämställdhetsområdet. Jag vet vad ni tänker nu, det här är en bok som utspelar sig på historisk tid men det är inte det jag syftar på. Beskrivningen a relationen mellan man och kvinna och hur kristendomens inträde i Sverige påverkar det är en sak, och en väldigt intrssant sådan. Men jag pratar om vad vi ser på som romantiskt. Det var ett tag sedan jag lyssnade på boken så jag har svårt att ge ett konkret exempel från boken, men ville ändå nämna att utifrån det perspektvet så märks det att det är ett tag sedan boken skrevs.
Med det sagt så märks det att författaren har god kunskap och har gjort ordentlig research om vikingatiden. även om Birkas betydelse har reviderats en del sedan boken skrevs, men utifrån vad man visste då. Historielektion paketerad i en spännande roman så skulle jag vilja beskriva boken.
Kommentarer