header

header

tisdag 18 juni 2019

20th Century Ghosts - Joe Hill

Jag hade hööööga förväntningar på den här boken. Det har att göra med att jag verkligen har gillat allt jag tidigare har läst av Joe Hill. Jag tycker om hans språk, hans berättelser och hur duktig han är på att framkalla obehagliga stämningar. Den ska ha getts ut på svenska med titeln Vålnader men den tycks inte finnas att köpa längre - kanske går den att hitta på bibliotek, antikvarier etc

Handling (förlagets text):
Imogen is young, beautiful, kisses like a movie star and knows everything about every film ever mad. She's also dead, the legendary ghost of the Rosebud Theater. Arthur Roth is a lonely kid with a head full of big ideas and a gift for getting his ass kicked. It's hard to make friends when you're the only inflatable boy in town. Francis is unhappy, picked on; he doesn't have a life, a hope, a chance. Francis was human once, but that's behind him now. John Finney is in trouble. The kidnapper locked him in a basement, a place stained with the blood of half a dozen other murdred children. With him, in his subterranean cell, is an antique phone, long since disconnected...but it rings at night, anyway with calls from the dead...Meets these and a dozen more, in 20th Century Ghosts, irresistible, addictive fun showcasing a dazzling new talent.

Mina reflektioner:
Jag upplevde att det var stor skillnad i kvalitet på novellerna i den här boken. Det är en del skräck men inte enbart, men den rör sig bland det övernaturliga. Det är tre noveller som fastnat lite extra i minnet. Novellen som har gett boken dess titel är en av dem. Den utspelar sig på en biograf med sitt alldeles egna spöke som älskar att titta på film och visar sig för några olyckliga och några lyckliga - för vem vill väl inte se ett spöke? En annan är den väldigt märkliga novellen Pop art som handlar om en uppblåsbar pojke. Ja, ni hörde rätt. En levande uppblåsbar figur som, trots att han är så udda, har en bästa kompis. En annorlunda och fin berättelse om vänskap som har ett slut som är både fint och sorgligt på samma gång. Den tredje novellen som fastnat lite extra heter You will hear the locust sing och är en blodig historia inspirerad av Kafkas Förvandlingen. Den handlar nämligen om en pojke som vaknar en morgon och upptäcker att han är förvandlad till en insekt, men långt ifrån en lika hjälplös insekt som Kafkas.

Tyvärr så uppfylldes väl inte förväntningarna helt och hållet och jag skulle beskriva den som en helt ok novellsamling, men inte mer än så.

Boken ges ut av Gollancz och kan köpas på Adlibris och Bokus


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...